Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.12.2011.
16:16
Vestionline A

Češka i svet oprostili se od Havela

Češki i svetski zvaničnici, porodica i prijatelji Vaclava Havela na misi u katedrali svetog Vida u zamku Hradčani, desetine hiljade Čeha na ulicama pred velikim ekranama oprostili su se danas od ikone plišane revolucije, poslednjeg čehoslovačkog i prvog predsednika Češke Vaclava Havela.

U katedrali svetog Vida na misi koju je služio poglavar Češke katoličke crkve nadbiskup Dominik Duka okupili su se i bivši i sadašnji šefovi država i vlada iz celog sveta. Među njima bračni par Klinton, predsednik Francuske Nikola Sarkozi, britanski premijer Dejvid Kameron, šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Ježi Buzek, predsednici svih zemalja naslednica bivše Jugoslavije izuzev Bosne i Srbije.

Sahranjena ''ikona plišane revolucije'', Vaclav Havel
 

Svet je došao u Prag da mu oda poštu, kako je kazala bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt kao jednom od najpoštovanijih državnika planete. Posle bogosluženja uz Rekvijem Antonjina Dvoržaka češki predsednik Vaclav Klaus oprostio se u ime Čeha od svog prethodnika na čelu zemlje podsećanjem na to šta nikako ne sme da ode u istoriju zajedno sa Havelom.

"Sloboda je univerzalni princip i kada je oduzimaju bilo kome, to ugrožava i našu slobodu. Reč ume da ubije i leči, ume da menja svet. Ne odlazi to da treba govoriti neprijatne istine, da moramo da razmišljamo o manjinskim istinama i raspravljamo o njima. Ne odlazi to da će naša domovina biti takva kakvu je mi stvaramo", kazao je
Klaus.

Sadašnji češki predsednik koji je tokom Havelovog života vrlo često ulazio sa njim u oštre političke polemike, između ostalog i zbog bombardovanja bivše Jugoslavije i priznanja Kosova danas je istakao da postoje retki smrtnici kojima je dato da sve te velike misli dohvate i pretoče u svoj život.

"Vaclav Havel bio je jedan od njih", kazao je Klaus.

Prvi šef Havelove predsedničke kancelarije, sadašnji šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg objasnio je šta znači Havelova parola iz dana plišane revolucije "Istina i ljubav pobediće laž i mržnju".

"Njegov moto bio je istina i ljubav, jer samo ljubav moze da nas natera da osluškujemo i istinu drugih, ljubav nas vodi ka pokornosti. Predsedniče, za istinu i ljubav ćemo se i dalje boriti. Možete da računate na nas", kazao je Švarcenberg.

Pred početak bogosluženja na glas crkvenih zvona i zvuk sirena u Pragu cela Češka zastala je i zamrla u podne u poslednjem minutu ćutnje u znak pošte simbolu pretvaranja Češke i Slovačke iz totalitarnih sovjetskih satelita u moderne evropske demokratije.

Zvuk zvona sa katedrale prati i počasnu strazu koja nosi Havelov kovčeg u krematorijum na pogreb u najužem krugu porodice i prijatelja, a urna će biti položena u porodičnu grobnicu, gde je već sahranjena najvoljenija češka prva dama, prva Havelova supruga Olga.

Kao i u pogrebnoj povorci u kojoj ga je preko 10.000 Čeha ispratilo na Hradčane starom Kraljevskom stazom u sredu, prvog dana trodnevne žalosti, prolazak posmrtnih ostataka prate aplauzi zahvalnosti Havelu. Prvi slobodno izabrani predsednik Čeha i Slovaka, poslednji predsednik Čehoslovačke, prvi nezavisne Češke, poznati dramski pisac, disident, politički zatvorenik koga je čehoslovačka "plišana revolucija" 1989. godine na čije čelo je stao iznela u predsednički zamak Hradčani, preminuo je u nedelju 18. decembra.

Dva i po meseca posle 75. rođendana Havela je izdalo zdravlje narušeno boravkom po zatvorima i rakom pluća koji mu je operisan 1996. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 20:13
Kome Madlen Olbrajt drzi posmrtni govor, zavrsava sigurno u paklu. Neka gori, i ona ce mu se pridruziti.
Subota 24.12.2011. 13:51
Добро је што су га кремирали, да му се ни честица више не нигде не појави. Сподоба која је тражила бомбардовање српских положаја у Босни не заслужује ништа друго сем да буде спаљена или прободена глоговим колцем.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online