Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 04.01.2012.
10:21
Beta A

Pentagon ne haje za iranske pretnje

Američki Pentagon saopštio je da će ratni brodovi SAD nastaviti redovne aktivnosti u Persijskom zalivu, iako je Iran prethodno upozorio Vašington da se drži podalje od tih strateških voda.

Sekretar za štampu Pentagona, Džordž Litl rekao je da američka ratna mornarica operiše u Zalivu u skladu sa međunarodnim pravom i da bi osigurala nesmetan protok pomorske trgovine.

Šef iranskog generalštaba upozorio je američke nosače aviona da se ne vraćaju u Zaliv, pošto su pre nedelju dana jedan nosač aviona i još jedno američko plovilo napustili Persijski zaliv kroz Ormuški moreuz.

"Američko vojno prisustvo u Persijskom zalivu biće nastavljeno kao što je to bilo decenijama. To su redovne aktivnosti u skladu sa našom dugoročnom posvećenošću bezbednosti i stabilnosti u tom regionu", rekao je Litl u saopštenju.

Sedište američke Pete mornaričke flote već je dugo u zalivskoj državi Bahrein.

Nosač aviona USS Džon F. Kenedi - deo američke Pete flote

Bela kuća je, takođe, navela da iranske pretnje upućene SAD predstavljaju "slabost" Teherana i ukazuju da su sankcije protiv iranskog nuklearnog programa efikasne.

"Ovo odražava činjenicu da je Iran u slabašnoj poziciji", rekao je na brifingu u Beloj kući njen portparol Džej Karni.

Na pitanje da li SAD nameravaju da pošalju dodatne mornaričke snage u Zaliv kao odgovor na iranske najave da će zatvoriti Ormuški moreuz, Litl nije direktno odgovorio.

"Niko u ovoj vladi ne traži sukob zbog Ormuškog moreuza. Važno je da se snizi temperatura", poručio je Litl.

On je ponovio da zatvaranje tog moreuza neće biti tolerisano, ali nije izneo više detalja o tome.

Iran je okončao prošlog meseca započete pomorske vojne vežbe nedaleko od Ormuškog moreuza, kroz koji prolazi šestina svetske nafte.

Teheran je u okviru tih manevara testirao krstareću raketu zemlja-zemlja, a admiral iranske flote je poručio da je Ormuški moreuz "u potpunosti pod kontrolom njegove zemlje".

Upitan da prokomentariše taj raketni test, Litl je rekao: "Oni (Iran) imaju pravo da sprovode vežbe. SAD veruju da bi iranski režim trebalo da bude posvećen uspostavljanju prijateljskih odnosa sa zemljama Zaliva."

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 10:28
Што се нас Срба тиче ударио Курта на Мурту, истису и исто нам мисле! Од њиховог звецкања са оружјем само ће да настрада обичан свет.
Sreda 04.01.2012. 11:44
САД има огромну војну машинерију освајачког типа,а рат и пљачка су фундамент њихове привреде. Они живе од тога, као некад Викинзи и не поставља се питање да ли ће напасти, већ кад ће напасти и кога. Могу бити заустављени само серијом војних пораза, што би довело до распада њихове економије, велике штете по ЕУ и економске кризе несагледивих размера, ако до тада остале земље довољно економски не ојачају да то апсорбују. Одвежимо се од брода који ће нас повући у вир кад-тад.
Sreda 04.01.2012. 13:18
RAT se moze izbeci samo pod jednim uslovom! Trazit ce se dogovor u kojem ce Iran uciniti mnoge ustupke i pasti pod kolonijalno ropstvo i jurizdikciju Amera. U suprotnom imacemo scenario kao u IRAKU. POSTOJI verovatnoca da AMERI prodju u IRANU kao u Vijetnamu,dosta ga spale a onda ostave u njemu ogromno naoruzanje, povuku se i pronadju novog zamenika za nastavak rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online