Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.01.2012.
10:44
24 sata A

Petak 13. za kreditni rejting evrozone

Agencija "Standard & Poor's" snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru. Tako je došlo do svojevrsnog petka 13. za kreditni status zemalja evrozone, suočene s teškom dužničkom krizom, nakon što je renomirana kompanija u petak uveče objavio ovu odluku na svojim internet stranama.

Američka agencija objavila je reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja evrozone, odnosno svih osim Grčke, čiji je rejting od ranije u statusu "smeća".

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dve zemlje u srednjem roku mogle suočiti sa još jednim sniženjem.

U slučaju Austrije takva odluka doneta je zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora" koji je intenzivno involviran u zemlje istočne Evrope i u Mađarskoj, državama teško pogođenim finansijskom krizom.

Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, finansijskih i monetarnih pokazatelja" u evrozoni s kojima je ta zemlja blisko povezana.

Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine.

- To nije dobra vest, ali nije ni katastrofa, rekao je francuski ministar finansija Fransoa Baroan.
 

Maksimalan kreditni rejting zadržale su Nemačka, Holandija, Finska i Luksemburg.

Međutim, Nemačka je jedina dobila takvu ocenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna.

Za jedan nivo sniženi su rejtinzi Sloveniji (na A+), Slovačkoj (na A) i Malti (na A-). Slovenija i Malta dobile su uz to i negativnu prognozu, dok je Slovačka zadržala stabilnu.

Španiji je kreditni rejting snižen za dva nivoa s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno sa 33 posto izgleda da srednjoročno ponovo bude snižen ako vlada ne sprovede reforme na tržištu rada.

Italiji je rejting takođe snižen za dva nivoa, sa A na BBB+, sa negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da srednjoročno ponovo bude snižen.

Kipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativni nivo, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, takođe na spekulativni nivo, i uz negativnu prognozu.

Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+) zadržale su u ovoj reviziji postojeće rejtinge, ali uz negativnu perspektivu.

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 13:04
Posle zavrsene privatizacije (citaj pljacke) i maksimalnog zaduzivanja zutih (da ne kazem sta) nas rejting je: Z-, sa tendencijom daljeg pogorsavanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online