Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.01.2012.
14:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Mišel Rović - pola veka potrage za ocem

Kad je Aleksandar Todorović iz Jagodine dobio pismo iz Francuske i saznao da je Mišel Rović pismo iste sadržine poslao svima u Srbiji koji nose ime njegovog oca Aleksandra, bio je ganut tolikom željom sina da na svaki način pokuša da nađe oca koga nikada nije video. Pomogao nam je da stupimo u kontakt sa Mišelom. Rođen je 1960. godine u Parizu i dobio očevo ime Aleksandar Todorović, a francuska socijalna služba mu je 1976. godine promenila ime u Mišel - Miodrag Rović.

- Odrastao sam sa gorkom istinom da me otac nije želeo i da je majka zbog toga bila prinuđena da me ostavi u bolnici. Othranila me je socijalna služba Republike Francuske, a potom sam promenio nekoliko hraniteljskih porodica. Međutim, tek nedavno sam saznao da su me svi oni lagali - počinje svoju ispovest Mišel, koji sa suprugom Lisijom i troje dece živi u Denkerku u Francuskoj.

Mišel sa suprugom Lisijom

Najteže mu je bilo kada je saznao da je otac priznao očinstvo i da je prijavio njegov nestanak, mada je policija mogla da ga uhapsi pošto nije imao validnu dokumentaciju za boravak. Nažalost, pošto ga je majka prijavila kao napuštenu bebu, Zakon o zaštiti dece nije mu omogućavao da sazna išta o detetu koje je država zbrinula.

Kopile socijalne službe

 

Država krila podatke o roditeljima: Mišel Rović

Dečak koji je sanjao o svojoj porodici doživljavao je strašne stvari.

 

Odrastao je u nekoliko hraniteljskih porodica, a nazivali su ga prljavim Dasovim kopiletom (DAS - socijalno-zdravstvena služba).


- Imao sam 12 godina i u hraniteljskoj porodici bilo mi je toliko nepodnošljivo da sam pobegao i seo na prvi voz. Završio sam u Briselu.

 

Nakon mesec dana gladovanja i lutanja belgijska policija me je uhapsila i vratila u Francusku. Smestili su me u dom za siročad u pregrađu Pariza - Mišel se nerado seća svog detinjstva.


- Očev advokat (koji je, srećom, još živ) rekao mi je da je otac pokušavao da me nađe. Nažalost, mog oca je policija uhapsila 23. septembra 1967. godine u Nici. Žandarmerija ga je prebacila u KPD Sante u Parizu, suđeno mu je 3. maja 1968. godine, a proteran 31. avgusta iste godine. Čim sam saznao da je živeo u ulici Seden u Parizu, otišao sam ne bih li nešto saznao. Ljudi koji su ga poznavali rekli su mi da mnogo ličim na njega i da me je sa ocem tražio ceo komšiluk - poražen je Mišel istinom koju je saznao.

Zatvorski dokument oca Aleksandra Todorovića


 

Kao što je Aleksandar tražio njega, sad Mišel pokušava da nađe oca uz pomoć Srpsko-francuskog kulturnog udruženja Orlovi, konzula Ambasade Srbije u Parizu, sveštenika Slaviše, državnih organa i Francuskoj i Srbiji, ali i brojnih prijatelja.

Mišelu se čini da bi očev zagrljaj odagnao decenije patnje i lutanja bez bez majčine topline i očeve sigurnosti i bez ljubavi koja daje smisao svačijem životu. Mišel nema ni očevu fotografiju. Ima samo zatvorski dokument i izvod iz matične knjige rođenih.

Aleksandrov izvod iz matične knjige rođenih


 

- Živim za dan kad ću pronaći oca. Nemam mnogo vremena. On ima 82 godine. Nadam se da će me sudbina nagraditi njegovim zagrljajem - kaže Mišel, koji je diplomirao socijalnu psihologiju.

Porodični podaci

 

Aleksandar Todorović rođen je 10. aprila 1929. godine u opštini Stari grad u Beogradu. Njegova majka zvala se Cecilija Cerminova, a otac Miodrag Todorović. On se marta 1965. godine venčao sa Olgom Andrejić u Zemunu.

Nedelja 22.01.2012. 15:45
Zaista tuzno i potresno...zelim ovom coveku da pronadje svog oca da ga zagrli...nadam se da je ziv i da ce docekati da vidi svog sina pre nego umre...Isto tako nadam se da ce Vesti da nas obaveste ako se susret desi...
Utorak 21.02.2012. 20:40
michel to help, click on the page I like her and ask all your contacts to do the same thing It will flow more and more likely it thank you https://www.facebook.com/#!/pages/TODOROVIC-ALEKSANDAR-NE-EN-1929-LE-10-AVRIL-A-BELGRADE-MISSING-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5/277157395633246r
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online