Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 07.02.2012.
02:51
Beta A

Obama uvodi Iranu oštre ekonomske sankcije

SAD su uvele nove, oštrije sankcije iranskoj Centralnoj banci, usred povećanih tenzija zbog nuklearnog programa Teherana i mogućnosti izraelskog napada, koja lebdi nad islamskom republikom.

Barak Obama: Dodatne sankcije - prava stvar
 

U pismu Kongresu, američki predsednik Barak Obama je rekao da su dodatne sankcije "prava stvar posebno u svetlu činjenice da su Centralna banka Irana i druge iranske banke sklone varanju".

On je dodao da problemi obuhvataju prikrivanje transakcija strana koje su pod sankcijama, nedostatak politike protiv pranja novca u Iranu i "neprihvatljivo visik rizik koji iranske aktivnosti predstavljaju za ceo međunarodni finansijski sistem".

Sankcije iranskoj Centralnoj banci deo su amandmana u zakonu o odbrani, koji je Obama krajem prošle godine ozakonio svojim potpisom.

Taj amandman podrazumeva da će SAD kažnjavati i strane finansijske institucije koje izvode transakcije preko iranske Centralne banke u svrhu uvoza nafte. Nekoliko američkih saveznika u Evropi i Aziji ima takve poslove sa Iranom.

Prema zakonu o odbrani, Obama je imao šest meseci da primeni sankcije. Bela kuća je saopštila da je američki predsednik juče potpisao izvršni nalog za stupanje sankcija na snagu.

Oštrije sankcije dolaze u trenutku u kom Bela kuća pokušava da pojača pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa, ali i da odvrati Izrael od sprovođenja jednostranog napada na Iran, što je potez koji bi mogao da izazove haos na Bliskom istoku i uzdrma svetsku ekonomiju, ocenjuje agencija AP.

Obama je juče naveo da ne veruje da je Izrael već odlučio da napadne Iran i dodao da i dalje veruje da je moguće diplomatsko rešenje.

Iran insistira da je njegov nuklearni program u miroljubive svrhe, za proizvodnju struje prevashodno, dok Zapad veruje da Teheran zapravo radi na proizvodnji atomskog naoružanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 03:26
Пекинг се домогао података о бојевој глави W-88 која и чини `трајдент` - `трајдентом`. И ударном снагом нуклеарних подморница САД којим, по неким проценама, припада централно место у америчкој а-тријади А такође: апаратуре која онемогућава противнику да открије близину посдморница САД, података о авионима-бомбардерима Б--1 и Б-2 који користе стелс-технологије ПЕКИНГ је у тајном рату са Вашингтоном одржао неколико важних победа. Последња је можда и најслађа: постоје `јаке индиције` да се кинеска шпијунажа – док се ФБИ борио против руске - домогла документације о најважнијем сегемнту америчке ракете `трајдент`..
Utorak 07.02.2012. 03:28
Šta hoćete više s ovim likom, postajete dosadni i agresivni s njim, Praškovićem, Draškovićem...
Utorak 07.02.2012. 06:10
Necete dugo Емануел Тод Није Игор Панарин једини научник у свету који прогнозира распад САД. Планетарно познати Француз Емануел Тод, који је још 1976. прорекао пропаст СССР, обзнанио је 2003. да ће САД у догледно време саме себе ликвидирати. Једнако познати амерички политиколог Стивен Коен је фебруара 2008. урадио исто. Чак је прецизирао да ће се његова земља распасти 2013. године
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online