Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 13.02.2012.
15:14
Press A

Fidel Kastro se vraća Bogu

Višedecenijski lider Kube namerava da se vrati Rimokatoličkoj crkvi i želi da se ispovedi papi Benediktu XVI, prenose italijanski mediji. Kastro je iz Rimokatoličke crkve izopšten 1962. godine.

Fidel Kastro svojevremeno je na Kubi dočekao papu Jovana Pavla II

Nagađanja o Kastrovom preobražaju u vernika počela su nakon što je italijanski list "Republika" početkom meseca objavio tekst u kome se tvrdi da se nekadašnji kubanski čelnik, koji je sve državne dužnosti 2008. godine zbog bolesti predao bratu Raulu, u starosti okrenuo Bogu. Ta tvrdnja je potkrepljena i izjavom njegove ćerke Aline, koja se u više navrata pokazala kao dobar prognozer dešavanja na Kubi.

"U poslednje vreme Kastro se približio religiji. Na kraju svog života ponovo je otkrio Isusa. Sve me to ne iznenađuje, jer su mog tatu ipak vaspitali jezuiti", rekla je Kastrova vanbračna ćerka Alina Fernandez, koja je 1993. napustila Kubu zbog političkih neslaganja sa ocem i danas živi u Majamiju, gradu u kome boravi ogromna zajednica Kubanaca, uglavnom vrlo neprijateljski nastrojenih prema Kastrovom režimu.

Članak u "Republici" citira i jednog neimenovanog sveštenika iz Vatikana koji je među organizatorima papine posete Kubi i koji je rekao da u Rimu znaju da je Fidel Kastro na izmaku životne snage i da se u očekivanju smrti sve više okreće duhovnosti.

"Kastro je skoro na kraju svog životnog puta. Znamo da je u ovom poslednjem periodu postao bliži religiji i Bogu", rekao je sveštenik.

Prema medijskim nagađanjima Kastro će se sastati sa papom Benediktom XVI u rezidenciji svog brata Raula Kastra, šefa kubanske države. Ovu vest je potvrdio i italijanski ekspert za vatikanska pitanja Andrea Tornijeli, koji je napisao da Raul Kastro ulaže velike napore da bi organizovao susret svog brata i pape, iako Vatikan još uvek nije dao ni nezvaničnu potvrdu da bi moglo doći do ovog važnog susreta.

Tornijeli je u listu "La Stampa" nedavno napisao članak koji objašnjava okolnosti pod kojima je Kastro ekskomuniciran. To se dogodilo 3. januara 1962, u vreme pape Jovana XXIII, kada je tadašnji sekretar Kongregacije za katoličko vaspitanje Dino Stafija, inače stručnjak za kanonsko pravo, izjavio da se kubanski čelnik može smatrati automatski izopšenim zbog svog društvenog delovanja. Unapred izrečena kazna nije nastupila, kako se verovalo, zbog automatskog izopšenja za sve komuniste koje je 1949. proglasio tadašnji papa Pije XII, a 1959. potvrdio papa Jovan XXIII, nego zbog postupaka kubanskog režima prema katoličkim biskupima - u to vreme su biskup Eduardo Roza Masvidal i još 135 sveštenika proterani sa Kube.

Otopljavanje odnosa

Kastro, ipak, nikada nije izopšten pojedinačnim formalnim dekretom, iako je postojao pritisak na papu da to učini. Papa Jovan XXIII, poznat u istoriji kao "dobri papa", smatrao je da bi taj potez potpuno uništio mogućnost poboljšanja odnosa između Svete stolice i Havane.


Poseta Benedikta XVI Kubi biće drugo hodočašće pape ovoj zemlji. Prva poseta odigrala se 1998. kada je katolike u Kubi blagosiljao papa Jovan Pavle II. Odnos između kubanskih vlasti i Katoličke crkve prolazio je kroz razne krize, ali u poslednje vreme pokazuje znake znatnog otopljavanja, što je u skladu sa trendom liberalizacije Kube koji je započeo Raul Kastro.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 17:02
Jeste da Papa nije cvećka, ali Fidel je shvatio da Bog ipak postoji i pokajao se. To je bitno, a ne Papa.
Ponedeljak 13.02.2012. 18:25
Bogu se uvek moze vratiti....a za papu mislim da je zakasnio jedno 60 god....oni vole sitnu decicu...
Utorak 14.02.2012. 07:32
Bog je dobar, pa oprašta, u Kastrovom slučaju moraće da zasuče rukave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online