Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.02.2012.
13:33
Srna A

Azerbejdžan traži Rusiji 300 miliona dolara za radar

Azerbejdžan je zatražio od Rusije da plati 300 miliona dolara, umesto ranije dogovorenih sedam miliona dolara, za zakup protivraketnog radara sovjetske proizvodnje u gradu Gabala, piše danas list "Komersant", pozivajući se na izbor u ruskim ministarstvima odbrane i spoljnih poslova.

Rusija pregovara sa Azerbejdžanom da produži zakup radara, koji se bazira na sporazumu iz 2002., a traje do 2025.godine. Trenutni sporazum ističe 24. decembra.

Očekuje se da će Rusija finalizirati razgovore do juna ove godine, jer novi sporazum mora biti potpisan najmanje šest meseci pre isticanja aktuelnog dogovora, navodi list, prenosi RIA "Novosti".

Radarska stanica u gradu Gabala

Ali, razgovori su donekle zategnuti od kada su azerbejdžanske vlasti zatražile od Moskve da plati sumu 43 puta veću nego što je to bio slučaj ranije.

"Ta suma je nerazumno velika, tražićemo smanjenje i nadamo se sporazumu", rekao je izvor u Ministarstvu odbrane, piše list.

Drugi visoko rangirani izvor rekao je listu da bi Rusija mogla da prestane sa operacijom na radaru, "ako Baku ne ograniči novčane apetite". Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova rekli su da su zahtevi Azerbejdžana "unapred planirani".

Zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da će Rusija nastaviti da pregovara sa Azerbejdžanom o zakupu radarske stanice.

"Razgovori o radaru Gabala se nastavljaju. Prvi krug je bio veoma konstruktivan. Ubrzo ćemo se dogovoriti sa našim azerbejdžanskim kolegama o datumu kada će ruska delegacija doputovati u Azerbejdžan i nastaviti pregovore", rekao je zamenik ministra odbrane.

Zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Kramčikin rekao je da istek sporazum o zakupu neće "načiniti suštinsku štetu" ruskim odbrambenim sposobnostima.

"Koliko ja znam radar u Armaviru uskoro će biti završen. On će pokriti ovu oblast", rekao je on.

Radar klase "Voronjež" u Armaviru u Crnom moru trenutno je u fazi probe.

Takvi radari predstavljaju veliki pomak u odnosu na prethodne generacije radara klase "Dnjepar" i "Darjal". "Gabala" je radar klase "Darjal".

"Prema mom mišljenju, nama ni ne treba stanica Gabala, ona samo ohrabruje iznudu Azerbejdžana", dodao je Kramčikin.

Predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev pozvao je ponedeljak na zatvaranje ruske avio baze u zemlji, optužujući Moskvu da nije platila 15 miliona dolara duga za zakup i ističući da niti Rusiji niti Kirgiziji ne treba ta baza. Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov obećao je kasnije da će dug biti otplaćen do kraja februara.

Sreda 29.02.2012. 18:04
Nemam podatke koliko kosta izrada radara ovog tipa, ali u svakom slucaju cifra je ogromna. Naravno, ovo je inspirisano SAD podrskom i nekim praznim obecanjem. Rusi ce se povuci iz projekta, jer je ta tehnologija sigurno prevazidjena pa ce ovi bednici ostati bez icega.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online