Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Utorak 06.03.2012.
19:46
Vestionline A

Sirija: Ranjeni pobunjenici lancima vezani za krevete i mučeni

Britanska televizija "Kanal4" objavila je uznemirujuće snimke mučenja civila u vojnoj bolnici u Homsu, sirijskom gradu koji stani analitičari upoređuju sa Srebrenicom i Vukovarom.

Noga ranjenika vezana zarđalim lancem za krevet

Video je, navodno, u velikoj tajnosti snimio jedan od zaposlenih u bolnici, koji kako je objasnio, nije više mogao da gleda užase koji se tamo događaju. Prema nekim izveštajima vojna bolnica u Homsu, koju vodi sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, već mesecima je mesto najstrašnijih mučenja ranjenika. Mučenjima podvrgnuti u svojim bolničkim krevetima od strane doktora i ostalog medicinskog osoblja.

Prema naredbi sirijske vlade, svi koji su ranjeni u protestima u Homsu moraju biti dovedeni u vojnu bolnicu na "lečenje". Međutim, Sirijci znaju šta ih tamo čeka, pa to izbegavaju po svaku cenu. Prema tvrdnjama opozicije koja protestuje, doktori i vojska rade u saradnji sa sirijskom tajnom policijom.


Snimak koji je objavio "Kanal4" počinje prizorima ranjenika vezanih zarđalim lancima za krevet. Prema rečima čoveka koji je snimio video, pacijentima lome noge, operišu ih bez anestezije, uskraćuju vodu, izvrću noge, tuku električnim kablovima, vezuju penise u čvor kako ne bi urinirali... Uz snimak je dostavljen i popis imena medicinskog osoblja koje učestvuje u mučenju, a ponekad i ubijanju ranjenika.

Prema informacijama kojima raspolažu Ujedinjene nacije i ostale organizacije za ljudska prava, doktori koji su pomagali ranjenim demonstrantima takođe su hapšeni, mučeni i ubijeni.

Sirijske vlasti odbile su da komentarišu optužbe iznesene u ovom izveštaju.

Sirijska vojska ušla je u petak u ruševine okruga Baba Amr, pobunjeničke enklave u Homsu, koja je pala posle mesec dana bombardovanja i gde je, prema procenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijeno između 700 i 1.000 civila.

Po grudima i rukama ovog ranjenika prisutni su tragovi bičevanja

"Brutalnost kojom se vojska obračunala s okrugom Baba Amr i njegovim stanovnicima neće završiti pobunu. Ona će, naprotiv, radikalizovati sirijsko društvo", rekla je Sara Li Vajtson, direktorka organizacije "Hjumans rajt voč" za Bliski istok.

Analitičari se slažu da je sirijska vojska dobila jednu bitku, ali ne i rat. "Pobuna će se već sledećih dana nastaviti na stotinama drugih lokacija", rekao je Salman Šaik iz centra Bruklin Doha.

"Mislim da put sirijskog sukoba vodi u pakao. U njega će se međunarodna zajednica sve više uključivati. To je pomalo nalik na BiH gde su bile potrebne godine za rasplet", zaključuje Šaik.

Sukob u Siriji već je zapalio istorijska neprijateljstva između sunita i šiita, od kojih dolaze i alaviti, kojima pripada i predsednik zemlje Bašar Asad i elitne vojne strukture. Zbog toga rastu strahovi da bi sunitski islamisti, ako padne Asad, mogli da preuzmu vlast kako se to već dogodilo u Tunisu, Egiptu i Libiji.  

POVEZANE VESTI

Utorak 06.03.2012. 19:53
Ово са везањем у чвор је интересантна натовска,западна...лаж.Таман помислим немогу ништа више да измисле а они ме изненаде.Ако попусти биће му као Гадафију.
Utorak 06.03.2012. 19:55
Zaso objavljujete ove bljuvotine.Britanska televizija je gora od Cede Jovanovica.Zapadne TV su prikazivale siptarske izbeglice kako gone u traktorima svinje a to su u stvari bili Srbi iz Knina.
Utorak 06.03.2012. 19:53
Po meni je normalno vezivati teroriste . Opis mucenja izgleda kao da je procitan iz udzbenika za Guantanamo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online