Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2012.
20:06
Beta A

Nemački hoteli ne primaju ekstremne desničare

Nemački savezni sud danas je doneo presudu kojom se vlasnicima hotela daje pravo da, pozivajući se na njihovo političko uverenje, kao goste ne prime ekstremne desničare. Ovo pravo, kako je dalje navedeno, ne važi jedino u situacijama kada je rezervacija sobe već napravljena i potvrđena od strane hotela.

Tužilac u ovom neobičnom slučaju bio je Udo Folgt koji je do pred kraj prošle godine bio šef ekstremno desničarske Nacionaldemokratske partije Nemačke (NPD)
 

U novembru 2009. je njegova supruga rezervisala sobu u luksuznom hotelu "Esplanada" u turističkom mestu Bad Zarov nedaleko od Berlina, a rezervaciju je hotel i potvrdio preko turističkog biroa preko kojeg je obavljena.

Savezni i pokrajinski ministri unutrašnjih poslova u Nemačkoj sada iznova razmatraju mogućnost zabrane ove ekstremno desničarske stranke pošto se u međuvremenu ispostavilo da su članovi terorističke grupe "Nacionalsocijalističko podzemlje", koja je odgovorna za deset ubistava, pretežno građana inostranog porekla u prošloj deceniji, možda bili u vezi i sa članovima NPD-a.

Međutim, naknadno je hotel odredio zabranu ulaska Fogtu. Uprava hotela ovo je opravdala stavom da "politička uverenja šefa NPD-anisu u skladu sa ciljem hotela da svakom gostu omogući da se oseća maksimalno ugodno".

Stav hotela već su potvrdile dve niže sudske instance, ocenjujući da bi Fogtovo prisustvo u hotelu kao provokaciju mogli da shvate mnogo drugi gosti.

Savezni sud je danas praktično ukinuo zabranu ulaska u hotel koja je Fogtu izrečena u "Esplanadi", ali samo za vreme trajanje već povrđene rezervacije.

Naglašeno je da vlasnici, tj. uprave hotela načelno imaju pravo da "sami odlučuju koga će da prime kao gosta, a koga ne". U sudskoj odluci je navedeno da "ustavni princip po kojem niko ne sme da oseća posledice zbog svog političkog uverenja ne važi neposredno u odnosima između preduzeća i privatnih lica".

Predsednik vlade savezne pokrajine Brandenburg, u kojoj se nalazi Bad
Zarov, socijaldemokrata Matijas Placek  pozdravio je odluku suda i nazvao je "ohrabrenjem za sve koji pokazuju građansku hrabrost".

Ponavljajući raniji zahtev da se zaprani ekstremno desničarska NPD, Placek je povodom presude rekao da "neprijatelji demokratije moraju svakodnevno da osećaju da u nemačkom društvu nisu dobrodošli". Pre osam godina propao je pokušaj zabrane NPD kada se ispostavilo da su krunski svedoci u planiranom procesu bili ubačeni agenti državne bezbednosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online