Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 13.03.2012.
14:23
Jutarnji.hr, Vestionline A

Svedoci: Nije ubijao vojnik koji je prolupao, nego grupa pijanih krvoločnika

Pokolj nad stanovnicima avganistanskih sela u provinciji Kandahar na jugu zemlje izazvao je bes lokalnog stanovništva koje zahteva povlačenje Amerikanaca iz zemlje i pre postavljenog roka 2014.

U najnovijoj katastrofi za američke snage u Avganistanu, 38-godišnji američki narednik, otac dvoje ili troje dece, ubio je najmanje 16 civila na spavanju u dva sela kraj američke baze. Među njima su dečak u crvenoj pidžami i devojčica zamotana u zeleno ćebe, čije su leševe u prtljažniku kamiona videli predstavnici stranih medija.

Pokolj nad stanovnicima avganistanskih sela u provinciji Kandahar na jugu zemlje izazvao je bes lokalnog stanovništva koje zahteva prevremeno povlačenje Amerikanaca iz zemlje
 

Motivi ubistva još nisu otkriveni, ali tamošnje stanovništvo jasno je u svom stavu:

- Želimo da Amerikanci odu i puste nas da mirno živimo. Da se na vlast vrate talibani, naše bi se starešine s njima mogli dogovoriti. Amerikancima nedostaje poštovanja - rekao je reporterima 19-godišnji student Muhamed Fahim.

Drugi Avganistanci su im otvoreno govorili o mržnji prema SAD-u i da im izvinjenja i

"žaljenje zbog tragedije" ne znače ništa.

Više napadača?

Iako mediji spominju jednog napadača, postoje tvrdnje da je ubistvo počinilo nekoliko vojnika. Prema svedočenju 20-godišnjeg Jana Age, koji je preživeo napad, više američkih vojnika upalo je pred zoru u njegov dom.

- Majka mi je ustreljena u oko i lice i više se ne može prepoznati. Brat je ustreljen u glavu i grudi, a sestra je takođe ubijena. Otac, koji se probudio zbog buke i prišao prozoru da proveri što se događa, pogođen je u lice i vrat. Bio je na mestu mrtav - priča Aga.

I jedan njegov komšija je potvrdio da je bilo nekoliko napadača. Prema izjavi Age Lale, pucnjava je počela oko dva sata ujutro.

- Neko vreme sam ih gledao sa zidića. Smejali su se i nisu izgledali normalno. Mislim da su bili pijani - rekao je.

Ubijena deca

Međutim, drugi svedoci spominju samo jednog napadača. Prema najnovijim informacijama, u jednoj od kuća pobio je celu 11-članu porodicu i sva tela dovukao u jednu sobu. Prekrio ih je čaršavima i pokušao spaliti leševe. Nekoliko komšija je na motorima pojurilo do baze, noseći poluizgorene čaršave kao dokaz da se dogodio pokolj. Strani novinari na terenu potvrdili su da su neka od tela bila opečena.

U jednoj od kuća pobijena je 11-člana porodica i potom spaljena
 

Pred američkom bazom idućeg dana se okupilo nekoliko stotina Avganistanaca koji su svedočili.

- Mislite li da su i pobijena dečica talibani??? - pitali su vojnike.

Naime, provincija Kandahar poznata je kao talibansko uporište, što se isticalo prilikom javljanja o incidentu. Područje nešto severnije od mesta zločina smatra se mestom rođenja pokreta, a taj deo zemlje poslednjih godina je bio poprište žestokih borbi između savezničkih snaga i talibana, ukopanih u tamošnjim ruralnim sredinama.

Reč je o siromašnim selima s kućicama od blata, okruženima, kako piše Gardian, voćnjacima s drvoredima nara i poljima opijuma i marihuane. Bez obzira na to, američki izvori danas to područje opisuju kao “priču o avganistanskom uspehu”.

Ipak, analitičari navode kako je jedini ispunjeni američki cilj likvidacija Osame bin Ladena. Najnoviji u nizu incidenata događa se usred pregovara SAD-a s vladom Hamida Karzaija o uslovima američkog ostanka u zemlji i nakon povlačenja stranih trupa 2014. Prema tom dogovoru, deo američkih "savetnika" ostao bi u zemlji nakon povlačenja. Strahuje se, naime, da avganistanske snage nisu sposobne da održavaju sigurnost u zemlji i da bi nakon povlačenja mogao izbiti građanski rat, a novi incident zaoštrava situaciju.


"Američki poklon"

Talibani, koji nisu uništeni, najavljuju odmazdu, a građani i analitičari složni su u proceni da je pokolj "američki poklon" talibanima. Avganistanski parlament, sa druge strane, traži da se vojniku-ubici sudi u Kabulu.

Što misle Amerikanci? Na dan pokolja u SAD-u su objavljene ankete prema kojima većina Amerikanaca smatra da "nije bio vredan žrtava". Američki kongresnici, i republikanski i demokratski zastupnici, nakon pokolja su izjavili da su američke snage pod velikim stresom i da treba da napuste zemlju do 2014., kao što je i planirano.

- Ubistva su osnažila mišljenje da je sve što još možemo učiniti "prerezati konopce" i otići - komentarisao je američki analitičar Džošua Faust.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 14:30
И неки наши хоће у чланство НАТО-фашиста. Нико нема ни један ваљан аргумент да будемо у заједници са злотвотима.
Utorak 13.03.2012. 14:45
Ubiti 16 civila na spavanju! Stravično! Nadam se da će sa njima da "leže i ustaje" dok god je živ.
Utorak 13.03.2012. 14:34
A USA ne priznaje medjunarodni sud pravde i ni jedna zemlja ne sme suditi njihovim vojnicima... Toliko o demokratiji te zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online