Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 16.03.2012.
15:46
Telegraf rs A

Američka tajna služba prisluškuje sve?!

Još 2005. godine, Njujork Tajms je pisao da američka agencija za državnu bezbednost (NSA – “National Security Agency”) angažovana u praćenju svih domaćih komunikacija bez sudskog odobrenja, a u poslednjih desetak do petnaest godina mnogo puta su se iznosile slične tvrdnje, pa i u Srbiji. Međutim, izgleda da NSA ima mnogo veće ambicije na umu.

"Svi koji koriste telekomunikacije su meta", tvrdi neimenovani izvor iz američke agencije za državnu bezbednost
 



Kako danas piše časopis “Vajrd”, koji je imao satelitski uvid u gradnju super-tajnog postrojenja vrednog dve milijarde dolara u Juti – poznatog samo kao “Centar podataka Juta” – koji će biti skladište za neizrecivo veliku količinu javnih i privatnih podataka svih međunarodnih i američkih građana.


Postrojenje će biti ispunjeno serverima na 2,322.58 kvadratnih metara, koje će skladištiti sve od pretraga na Guglu, preko onlajn kupovina do presretnutih mejlova i poziva napravljenih preko mobilnih telefona.


“Vajrd” tvrdi da će ceo proces prikupljanja podataka odvijati upadanjem u mreže telekomunikacionih kompanija, kao što je pre sedam godina tvrdio Njujork Tajms, ali i preko praćenja zemaljskih stanica, masivnih satelitskih antena koji transmituju komunikacije iz Amerike kao Evropi, Bliskom Istoku, Pacifičkom vencu i Aziji.


Novi centar je neophodan zbog ogromnog, eksponencijalnog povećanja količine informacija: bivši pripadnik NSA Vilijam Bini procenjuje da je od 2001. godine presretnuto između 15 i 20 biliona različitih oblika komunikacija.


Naravno, prikupljanje tolikog broja podataka nema nikakvog smisla ako oni ne mogu da budu pročitani, i tu dolazimo do još jedne operacije američke državne bezbednosti.

Zbog toga što je većina presretnutih komunikacija kriptovana, NSA navodno razvija super-kompjuter poznatiji kao “Multiprogram Research Facility” ili “Building 5300″ – koji treba da služi samo za dekripciju. Navodno su ostvarili veliki napredak, ali im je potrebna još veća snaga procesora.


2018. godina se spominje kao vreme kada će u rad biti pušten egzo-flop računar koji će se integrisati sa “Centrom podataka Juta”, što će sve dovesti do jednostavnog i lakog načina skupljanja i čitanja svih transmisija u svetu.


- Svi su meta: svi koji koriste telekomunikacije su meta – kaže neimenovani američki bezbednjak.


Ako vam ovo zvuči kao scenario za film baziran na Orvelovoj “1984″, niste usamljeni, ali “Vajrd” kaže da će ovaj centar početi da radi već u septembru iduće godine.

Petak 16.03.2012. 15:54
Ma neka mi se ti prljavi ameri napuše....
Petak 16.03.2012. 18:21
Izvinjavam se ako su malopre prisluskivali..bas sam prdno..onako....zesce... ma neka slusaju..nemaju oni pojma da su samo jedna u nizu imperija koje smo na kraju pobedili.
Petak 16.03.2012. 18:27
И на крају им то ништа не вреди...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online