Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.05.2012.
13:42
B92 A

Holanđani ne odustaju od "kanabis turizma"

Vlasnici kofi šopova u Holandiji ne mire se sa zabranom prodaje kanabisa strancima, a sve je više onih koji zabranu vide kao diskriminaciju. Sa tim argumentom će vlasti sada morati da se suoče i pred sudom.

Holandija je poznata po svojim kofi šopovima i mestima gde smete javno da uživate drogu
 

Vlasti u tri holandske pokrajine okončale su eru "narko-turizma" u Holandiji, kako su ga neki godinama nazivali. Kofi šopovi nastavljaju sa radom, ali se kanabis prodaje samo punoletnim Holanđanima – nikako i strancima.


U poseti Mastrihtu

Fantazija je nekada bio sasvim diskretan kafić u centru Mastrihta. Sada je samo jedan u nizu onih koji su u znak protesta prestali da rade. I sama odluka holandskih vlasti dovela je do zatvaranja kofi-šopova u ovom delu Holandije, jer u pograničnom području, u ovakve radnje zalaze uglavnom stranci.

Strani državljani ovde ubuduće mogu da računaju samo na kafu. „Lake droge“ su odlukom suda postale isključivo privilegija Holanđana – a u pograniönim pokrajinama i suseda, Nemaca i Belgijanaca. Ipak, zaposleni u 360 kofi-šopova u ovom delu Holandije imaju mnogo manje posla.

Drugog izbora i nemaju, nego da nepravdu isprave pred sudom.

"Ako dođete u Holandiju, moći ćete da popijete pivo, ali ukoliko bude želeli da zapalite džoint, u kofi-šop ne možete doći. To je potpuno suludo“, kaže Džo Smits iz Udruženja zaposlenih u kofi-šopovima.

Mnogi smatraju da odluka suda neće sprečiti strane državljane u potrazi za kanabisom u Holandiji. Samo, umesto u kofi-šopu, kupovaće na ulici.

Građani Holandije su podeljeni. Jedni brane stav vlasti, drugi odluku smatraju apsurdnom.

"Ponekad konzumiranje tih droga dovodi do problema u ponašanju. To je cena koju holandsko društvo onda mora da plati. Mislim da je bilo vreme da se nešto u ovom delu Holandije uradi“, kaže jedan građanin Mastrihta.


"Mi nismo izvoznici droge"

Lokalne vlasti odbacuju optužbe da su odgovorne za smanjenje prometa u kofi-šopovima. Tvrde da je prošle godine Mastriht posetilo 2,7 miliona turista, a da narkotici koji su im prodati nisu ostali u Holandiji.

„Droga je svuda u svetu zabranjena, pa tako i u Holandiji. Mi nismo zemlja izvoznica droge. Stranci ne bi trebalo da dolaze zbog narkotika. Mi ne želimo da budemo takva država“, kaže Aleks Meij iz holandske Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD).

Pa ipak, mnogi veruju da će se promet "lakih droga“ preseliti u ilegalu. A granica u Evropskoj uniji ionako nema. I dok holandski političari turistima poručuju da su i dalje dobrodošli, ali da moraju da imaju u vidu da je Holandija odlučila da kaže "ne" drogama, radnici u kofi-šopovima imaju poruku.

Apeluju na nadležne organe da povuku odluku, da prestanu sa diskriminacijom stranaca i narušavanjem prava zaposlenih, u širom sveta poznatim kofi-šopovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online