Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.05.2012.
07:48 >> 14:26h
Beta A

Obama podržao gej brakove

Američki predsednik Barak Obama podržao je večeras javno istopolne brakove, čime je okončano višemesečno nagađanje u predsedničkoj kampanji o tome kakav je stav po tom pitanju aktuelnog šefa države.

"Evoluirao": Barak Obama

Obama je u intervjuu za televiziju ABC rekao da je važno da javnost zna da njegov stav po pitanju istopolnih brakova i naglasio da on veruje da bi istopolnim parovima trebalo omogućiti da mogu da stupe u brak.


Predsednik SAD je naveo da je njegov raniji stav po tom pitanju "evoluirao".


Izjava američkog predsednika došla je samo dan pošto su birači u Severnoj Karolini na referendumu odlučili da u toj američkoj državi istopolni brakovi budu zabranjeni. Gej aktivisti u toj državi najavili su da će nastaviti svoju borbu da se ta zabrana poništi.

Istopolni brakovi legalizovani su u Kanadi, Argentini, nekoliko evropskih zemalja, Južnoj Africi i šest američkih država.

Većina pozdravlja Obaminu podršku 

Većina svetskih aktivista za prava LGBT osoba pozdravila je podršku predsednika SAD Baraka Obame istopolnim brakovima, ali smatra da je legalizacija istih u većini zemalja "daleko od stvarnosti". Aktivisti smatraju da bi većina pripadnika LGBT populacije bila zadovoljna da jednostavno ne bude dikriminisana ili zatvarana.

Legalizacija istopolnih brakova u većini zemalja "daleko od stvarnosti"

Kineski aktivisti smatraju da bi legalizacija istopolnih brakova u Kini bila "nerealna i nemoguća", kao i da to ne bi mnogo doprinelo poboljšanju položaja LGBT osoba.

"Kineske vlasti se prema homoseksualnosti odnose kao da ne postoji", smatra aktivistkinja Ksiong Jing. Homoseksualnost je u Kini bila ilegalna do 1997, a vlasti ne tolerišu bilo koji tip aktivizma.


Malezijski poslanik Ibrahim Ali smatra da Sjedinjene Države pokušavaju da urede druge države po svom modelu. U Maleziji postoji zakon o sodomiji, ali se on retko primenjuje. Jedan od lidera opozicije, Anvar Ibrahim, osuđen je 2000. godine za sodomiju. On poriče da je homoseksualac i tvrdi da je u pitanju zavera da se on ukloni iz političkog života zemlje.

U Indiji je homoseksualnost još uvek tabu tema, uprkos organizovanju parada ponosa u Nju Delhiju i drugim većim gradovima. U toj zemlji je ove godine ukinut zakon koji zabranjuje istopolni odnos.

Na Tajlandu su pozdravili Obaminu podršku gej brakovima, koju vide kao "ohrabrenje za dalju borbu". Tajland se smatra zemjom koja je prijateljski nastrojena prema gej populaciji, iako je društvo još uvek konzervativno.

Na Filipinima, gde je uticaj konzervatine katoličke struje veliki, čak se i neki LGBT aktivisti protive legalizaciji istopolnih brakova. Najveći protivnik gej brakova, Vatikan, nije imao komentar na izjavu Baraka Obame, ali su se oglasili katolički političari mnogih zemalja, osudivši izjavu američkog predsednika.

S druge strane, postoje zemlje poput Australije i Francuske, čiji građani većinom podržavaju istopolne brakove, ali njihove legalizacije iz nekog razloga još uvek nema. Fransoa Oland, pobednik nedavno održanih predsedničkih izbora u Francuskoj, u okviru svoje kampanje zalagao se "za brak i usvajanje dece za sve parove".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2012. 07:52
Чипован ли је?
Četvrtak 10.05.2012. 08:34
Sta se drugo moze ocekivati od njih !?
Četvrtak 10.05.2012. 14:53
a šta ćemo mi svi kada nas MARKO5 POZOVE NA SVOJU SVADBU A? JEL NEKO RAZMIŠLJA O TOME?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online