Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.05.2012.
12:36
Srna A

Kina povlači svoje mozgove iz Amerike

SAD se suočavaju sa visokom konkurencijom stranih zemalja, posebno Kine, koje pokušavaju da ubede svoje visokoobrazovane građane koji žive u Americi da se vrate kući i tamo počnu biznis, navodi se u izveštaju grupe za imigracije na čijem je čelu gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Pošto su pokupili najnovija znanja i tehnologije vreme je da se vrate kući

Kina se pokazuje kao najagresivniji i najambiciozniji američki konkurent u nastojanju da zaustavi odliv mozgova i vrati svoje naučnike, inženjere i preduzetnike. U izveštaju se, kako javlja dopisnik Srne iz Vašingtona, široko kritikuje Američki imigracioni sistem, za koji kažu da je spor, nefleksibilan i neusklađen sa nacionalnim potrebama za radnom snagom.

"Samonanesene ekonomske povrede uzrokovane sistemom obeshrabruju strance da investiraju i sprečavaju strane studente sa naprednim diplomama američkih univerziteta da ostanu ovde", navodi se u izveštaju.

Pre dve godine Kina je počela da sprovodi program "razvoj talenata" sa ciljem da vrati iz inostranstva svoje državljane koji studiraju ili rade. Država je ponudila i bonus od 185.000 američkih dolara za univerzitetske profesore i istraživače sa isksustvom, posebno u nauci i tehnici, koji su se vratili da prenose znanje drugima u svojoj zemlji. Po povratku, studentim i poslovnim ljudima obezbeđen je smeštaj i oslobađanje od poreza za pokretanje preduzeća u posebnim distriktima koje je vlada odredila.

Pregled rezultata kineskog programa pokazao je da je 55 odsto Kineza koji su se vratili došlo iz SAD. Prošle godine je oko 160.000 studenata iz Kine upisano na američke univerzitete, više nego iz bilo koje druge zemlje, i oni radije od Amerikanaca studiraju za inženjere, naučnike i tehnologe.

U 2010. godini oko 60 odsto diplomiranih studenata iz inostranstva studiralo je upravo ove discipline, dok je rast američkih studenata upisanih na ove smerove među najnižim u poređenju sa ostalim smerovima.

Ograničenje viza za strane studente sa diplomom američkog univerziteta nateralo je hiljade njih da napuste zemlju proteklih godina. Ali, zato Kanada i ostale zemlje energičo "regrutuju" visoko obrazovane strane studente iz SAD, koji su frustrirani glomaznim imigracionim sistemom, prenosi "Njujork tajms".

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
NAUKA I TEHNOLOGIJA Kina zabranjuje prodaju iPhonea?
Sreda 23.05.2012. 12:48
Mogli bi i iz Srbije da povuku opasne igračke za malu decu koje sadrže otrove i zabranjene su u većini zemalja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online