Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.01.2010.
22:53
Tanjug A

Izraelska specijalna jedinica ratuje na Fejsbuku

Izraelska armija je najavila da će vojna obaveštajna služba osnovati novu jedinicu čiji će cilj biti da spreči da tajne informacije procure u medije, što se sve češće dešava. Jedan od zadataka nove specijalne jedinice biće i da pregleda informacije na Fejsbuku.

Prema Izraelcima rat u "četvrtoj dimenziji" je odavno počeo

Izraelska armija je upozorila na ovaj novi front u ratu informacijama za vreme rata protiv libanskog Hezbolaha u leto 2006. Tada su se vojni komandanti zabrinuli što sve više tajnih vojnih činjenica pronalazi put do neprijatelja.


Osnivanje nove jedinice je delom rezultat preporuka komisije za istragu propusta u libanskom ratu. Osim što će pažljivo motriti na ono što se objavljuje na Fejsbuku, Majspejsu i Tviteru, novo Odeljenje za bezbednost i istraživanje informacija će pratiti komunikaciju stotina visokih oficira, kako bi osiguralo da nisu u kontaktu s novinarima.


Jedinica će, takođe, biti ovlašćena da naredi testove detektora laži za svakog vojnika, osumjičenog da je odao tajnu. U odvojenoj inicijativi načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi je nedavno naredio da se takvom testu podvrgnu svi oficiri planirani za promivisanje u rang potpukovnika ili više, kojima će se postavljati pitanja u neovlašćenim kontaktima s medijima.


U poslednje dve godine izraelska armija sve više obraća pažnju na regrutovanje hiljada osamnaestogodišnjaka za koje je društveno umrežavanje deo svakodnevnog života i zato je izdala stroge propise o objavljivanju ličnih informacija na vebu. Izraelska bezbedonosna služba je objavila nekoliko slučajeva pokušaja ekstremističkih organizacija, uključujući Hezbolah, da uspostave kontakt s vojnicima preko Fejsbuka i drugih sajtova.


Prošle godine vojna obaveštajna služba je pojačala svoje snage u tom ratu, plašeći se ne samo špijuniranja već i napada hakera, s ciljem da se obori izraelska elektronska i tržišna infrastruktura. Krajem prošle godine je šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin onlajn napade označio ratom "četvrte dimenzije", uz sukobe u vazduhu, na kopnu i moru.


Izraelska armija, inače, koristi internet sajtove za svoje ciljeve, portparol redovno koristi Fejsbuk i Tviter i objavljuje blogove. Onlajn aktivnosti su pojačane prošle godine kako bi se proširili odnosi s javnošću i doprlo do mladih ljudi koji informacije prikupljaju iz nezvaničnih izvora, umesto iz tradicionalnih.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online