Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 30.06.2012.
01:17
Večernje novosti A

Rusija: Centar sveta se premešta na istok

Srpskoj javnosti Leonid Ivašov, ruski general i geostrateg, poznat je po svedočenju na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu. Tada je govorio o događajima za vreme rata na Kosovu, o kojima je, inače, bio zadužen da izveštava ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Tokom unakrsnog ispitivanja tvrdio je da je napad NATO-a na SRJ bio dugo planiran i neizbežan, kao i da bilo kakva politika Beograda nije mogla da spreči bombardovanje.

Leonid Ivašov: Zapad mirnim putem nikako ne može da pobedi Istok
 

- Jesam branio interese Jugoslavije, kao nezavisne i suverene zemlje. Pokušao sam da se izborim za to da se poštuje međunarodno pravo i povelja UN. Nisam imao druge interese - govorio je tada.


Danas, u razgovoru za “Večernje novosti”, objašnjava kako se opet našao na srpskom terenu i kakva ga sudbina čeka.


Kakva je budućnost država nekadašnje Jugoslavije? Da li će se usmeravanje pažnje svetske javnosti na druge regione i bavljenje vlastitom krizom dobro ili loše odraziti na ovo područje?

- Želim da se nadam da će ovde biti mir, ali ono što uznemirava jeste činjenica da su danas svi slovenski narodi razjedinjeni. Među njima se i dalje pokušava sejati nemir i napetost. Srbija je izgubila svoje sveto mesto, svoju svetu istoriju, a to je za nju bilo Kosovo i Metohija. Taj prostor ponovo postaje poligon za političke, ali i duhovne borbe. Postoji globalna politika NATO i Zapada koja je usmerena ka tome da balkanski narodi ostanu razjedinjeni. Zapad će se i ubuduće truditi da drži pod kontrolom države koje su nastale raspadom velike Jugoslavije, da bi bile od njega zavisne, da ne postanu konkurencija. Pretpostavljam da će se događaji razvijati u tom smeru i u Srbiji i u Crnoj Gori. Međutim, i sam Zapad je nestabilan. Postoje velike nesuglasice između Amerike i Erope, i u okviru same Evrope, pa perspektiva EU nije nimalo sjajna. Nadam se da će se Rusija oporaviti i podići.
 

Treći svetski rat

Plaši li vas kuda može odvesti stalno razbuktavanje sukoba?

- Kina, Indija i druge istočne zemlje jačaju svoju odbranu i one su izazov Zapadu. Mi se plašimo jedino, budući da Zapad još vlada ogromnom vojnom silom, da može započeti treći svetski rat. Da će pokušati da razdrobi Istok. U Prvom i u Drugom svetskom ratu američki finansijeri uvećavali su svoje bogatstvo po nekoliko puta. Najverovatnije je da i sada postoji kod njih nada da se to može ponoviti. A nisu u pravu, u osnovi svetske krize leži u suštini kriza Zapada, duhovna, pa tek onda ekonomska i finansijska kriza.

Srbija i njeno novo rukovodstvo uzdaju se u jačanje Rusije. Može li nam ono doneti korist?

- Rusija i njen predsednik Vladimir Putin sve glasnije govore o stvaranju velikog evroazijskog saveza. Čim Rusija ponovo stane na noge odnosi u svetu i odnosi među slovenskim narodima će se menjati. Ojačaće veliko duhovno prostranstvo slovenskih naroda i neminovno će jačati i njihov ekonomski razvoj. Rusiji ništa drugo ne preostaje nego da jača samostalnost, da igra svoju političku ulogu i snaži svoj geopolitički status. Naravno, ona će to postići uz podršku naše slovenske braće.


Gde su, po vašem mišljenju ključna žarišta problema, pre svega ekonomskih, sa kojima se svet susreće?

- Pravo i jedino mesto krize je Zapad - Amerika i Evropa. Amerikanci su hteli da kontrolišu sve, da izgrade jednopolarni svet, a kada su videli da u tome ne uspevaju primenom vojne sile i da gube kontrolu nad svetskim procesima, promenili su strategiju i počeli sa destabilizacijom sveta. U tome su im saradnici radikalni islamisti. Kada je Sovjetski Savez ušao u Avganistan oni su osnovali Al Kaidu i talibane, radikalne strukture. Evropa, nažalost, sve više gubi samostalnost, a sve je jače američko starateljstvo. Ono što se sada sprema za Siriju i Iran, to je po svemu sudeći izvršenje naloga finansijske mafije, raznih Rokfelera i Rotšilda, a radi spasavanja američkog dolara i američke ekonomije. Na istoku nema krize. Kina se snažno razvija, Japan se ekonomski dobro drži, Indija je veoma dinamična. Napreduju kultura, nauka, obrazovanje, a sve to na osnovu uspešno razvijene ekonomije. Zapad mirnim putem nikako ne može pobediti Istok. Centar sveta se premešta na istok.

POVEZANE VESTI

Subota 30.06.2012. 01:23
"Rusija i njen predsednik Vladimir Putin sve glasnije govore o stvaranju velikog evroazijskog saveza. Čim Rusija ponovo stane na noge odnosi u svetu i odnosi među slovenskim narodima će se menjati. Ojačaće veliko duhovno prostranstvo slovenskih naroda i neminovno će jačati i njihov ekonomski razvoj." Bravo... tome se i nadamo svi slobodoljubivi Narodi
Subota 30.06.2012. 14:08
Rusija propada! Alkohol ih ubija, imaju izuzetno negativan prirodni priraštaj. Smatra se da će se za 4 decenije populacija Rusije smanjiti sa 142 miliona na 110 miliona. Vojska im je nemodernizovana i njihova ekonomija mnogo zavisi od njihovih prirodnih resursa. Kada cene nafte i gasa padnu, ruska ekonomija će znatno oslabiti. Kina je već druga priča.
Subota 30.06.2012. 10:54
Ovaj stari ruski prdonja zivi jos uvijek u hladnoratovskim vremenima.Za mnoge istocne zemlje ( Rusija,Srbija i sl.) demokracija je pun promasaj, za takve zemlje je komunisticka diktatura pun pogodak jer onda ima smisla za strah od zapada, za strah od unutrasnjih i vanjskih neprijatelja, od domacih izdajnika, od Vatikan, od masona,od UFO.............................................................................Zivio drug Staljin??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online