Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.07.2012.
12:39
Beta A

Rusija: I mediji "strani agenti"

Mediji koji se finansiraju iz inostranstva mogli bi da budu označeni kao "strani agenti" izmenama zakona o medijima.

Moskva

Ruska Duma je u petak kao "strane agente" zakonom označila nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva kao "strani agenti".

To su za "Izvestija" izjavili poslanici vladajuće Jedinstvene Rusije, koja ima većinu u parlamentu, Vladimir Burmatov i Ilja Kostunov.

Poslanici Jedinstvene Rusije planiraju da medije koji se finansiraju iz inostranstva uključe u spisak "organizacija koje se posebno proveravaju", i imaće oznaku "mediji koji rade u interesu stranih država", piše list.

Mediji koji su komercijalna pravna lica ne potpadaju pod zakon o nekomercijalnim organizacijama, odnosno o nevladinim organizacijama, te tako već donetim zakonom ne mogu dobiti oznaku "strani agenti", objasnili su poslanici.

Kostunov kaže da mnogi mediji dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva, mešaju se u unutrašnju politiku Rusije i služe širenju strane propagande, a "prave se da sami zarađuju novac".

Njih treba takođe uvrstiti u "strane agente", ali treba razmisliti o tačnom nazivu, smatra Kostunov.

Burmatov navodi da čitaoci imaju pravo da znaju izvore finansiranja medija. "Znamo da u zemlji postoje različiti sajtovi, novine i nedeljnici čije finansiranje nije transparentno", kaže on.

Taj poslanik, međutim, ne smatra da treba sve medije okarakterisati na isti način.

Ako dobijaju pomoć od deset odsto svog budžeta, ne moraju da budu upisani u "strane agente", ali ako je pomoć veća od 50 odsto, to znači da strani donatori imaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku. U tom slučaju je moguće davanje statusa "strani agent", objasnio je Burmatov.

Poslanik opozicione "Pravedne Rusije" Ilja Ponomarjov rekao je listu da je posle donošenja zakona o NVO, to potpuno logičan korak vlasti.

"Logika tog zakona mi je jasna. Sve se kreće ka zaoštravanju. To je kratkovida odluka vlasti", kazao je Ponomarjov, dodavši da će to dovesti do dodatnog talasa negativnog raspoloženja, i okretanja ljudi protiv vlasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 12:44
Sada ce Amerikanci da se bune i proglase Ruse za nedemokrate,a taj zakon Rusi primenjuju po ugledu na americki koji je jos stroziji!
Utorak 17.07.2012. 17:55
Ruski NGO (non-govermental organization) zakon usvojen u petak 13. bukvalno je prevod americkog FARA (Foreign-Agents-Registration) akta iz 1936. godine. Ovolika buka i prasina su odraz zapadnog licemerja i propagande. Niko ni rec ne govori kada su u pitanju Ameri (nebrojani primeri rasizma, krsenja ljudskih i medjunarodnih prava, nasilja itd. itd.), a pljuju i filozofiraju u prazno kada su Rusi i Putin u pitanju. Smesna slika korumpiranih zapadnih medija, lazne demokratije i ispranih mozgova. Ovo je Putin stvarno lukavo izveo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online