Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 18.07.2012.
14:13 >> 17:09h
Blic A

Asadov telohranitelj ubio ministra odbrane

Dve grupe su preuzele odgovornost za današnji napad na sedište Nacionalne bezbednosti u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane general Daud Radža i njegov zamenik i zet sirijskog predsednika Asef Šavkat.

Asadov telohranitelj ubio ministra odbrane

Agenciji Rojters je neimenovani izvor službe bezbednosti preneo da je bombaš samoubica bio telohranitelj sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji je činio prvi krug obezbedjenja sirijskog lidera.


Pobujenici preuzeli odgovornost za atentat

 

"Komanda Slobodne sirijske vojske objavljuje uspeh jutrošnje izuzetne operacije čiji je cilj bio sedište nacionalne bezbednosti u Damasku i u kojoj je ubijeno više stubova Asadove bande odgovorne za varvarske masakre", piše u saopštenju pobunjeničke vojske.

 

Slobodna sirijska vojska navodi da je ova operacija prva u nizu velikih operacija čiji je cilj da se sruši Asad i svi stubovi i simboli režima, bilo da su oni civilni ili vojni.

 

S druge strane zvanična sirijska vojska je u saopštenju izdatom neposredno posle napada na sedište državne bezbednosti, navela da je o dlučna da "očisti" zemlju od "terorista".

 

"Oni koji su verovali da time što pogađaju neke vođe mogu da bace Siriju na kolena, varaju se pošto su vojska, lideri i narod odlučniji više nego ikad da se suprotstave terorizmu i da ubiju svaku osobu koja ugrožava bezbednost Sirije", dodaje se u saopštenju pročitanom na državnoj televiziji.

Islamistička pobunjenička grupa "Liva al-Islam", što znači "Brigada islama", navela je na svojoj Fejsbuk stranici da je izvela napad "na ćeliju poznatu kao kontrolna krizna soba u prestonici Damasku".

Portparol te grupe je u telefonskoj izjavi Rojtersu potvrdio da grupa snosi odgovornost za napad. Istovremeno je i Slobodna sirijska vojska preuzela odgovornost.


- Ovo o čemu mi pričamo je vulkan...tek smo počeli - rekao je njen portparol Kasim Sadedin.


U trenutku napada, u zgradi je trajao sastanak sirijskih ministara sa zvaničnicima obaveštajne službe, kome je prisustvovao i ministar odbrane Radža.


Ubijeni ministar, inače hrišćanin, bio je i zamenik načelnika Generalštaba sirijske vojske i zamenik premijera.

AFP prenosi, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je nekoliko učesnika tog sastanka ranjeno u eksploziji i prevezeno u prestoničku bolnicu Al-Šami.
Kako su agenciji preneli zvaničnici, medju ranjenima je i ministar unutrašnjih poslova Mohamed al-Šar.

Napad je izveden dok prestonicom, četvrti dan za redom, ne jenjavaju sukobi izmedju pobunjenika i snaga bezbednosti.

Kako javlja Bi-Bi-Si, u blizini prestoničke palate gori nekoliko vojnih baraka.
Navode pobunjenika da je reč o konačnoj borbi za preuzimanje prestonice negiraju sirijski zvaničnici koji tvrde da nije reč o sveopštoj ofanzivi opozicije.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 17:21
A Srbija se sramno stavila u sluzbu Anglosaxa i uvela Sirijskim gradjanima SANKCIJE , posredno stala na stranu ovakvih bombasa samoubica..!
Sreda 18.07.2012. 18:07
Kada sam ja bio u Siriji..mogu vam reći da toliko zlata nigde na svetu nisam vide..Zlatare su im kao naši Maxiji..a vise lančuge i po ulicama... Dubaji je smešan za Damask.. Lovci na tuđa bogatstva iz Nato a žele sve na kugli zemaljskoj da prisvoje.
Sreda 18.07.2012. 16:54
Neuspeo pokusaj Americkog agresorskog sistema . Da izvrsi atentat na Asada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online