Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.08.2012.
18:11 >> 19:23h
Blic A

Sirijska vojska krenula tenkovima na Alep

Sirijska vojska počela je danas kopnenu ofanzivu na Alep, drugi grad po veličini u zemlji i krenula tenkovima i blindiranim vozilima u deo grada pod kontrolom pobunjenika, rekao je jedan izvor blizak bezbednosnim službama u Damasku. Sirijski pobunjenici saopštili su da su povratili kontrolu nad delom Alepa koju su ranije danas izgubili u napadu sirijske vojske.

Predstavnici pobunjeničkih snaga naveli su da su pokrenuli kontraofanzivu pošto im je stiglo pojačanje od 700 dodatnih boraca, pa su ponovo zauzeli deo grada koji su ranije danas izgubili.

- Ofanziva je počela - rekao je agenciji Frans pres izvor blizak bezbednosnim službama u Damasku i dodao da je cilj zauzimanje kvarta Salahedin.

Kopnena ofanziva je počela!
 

Upitan o toj vojnoj operaciji, isti izvor je rekao da su "vojnici režima prisutni u 15 odsto kvarta".

- Pokušaji napredovanja vojske se nastavljaju, a vojnicima Slobodne sirijske vojske je veoma teško da vode kontraofanzivu - rekao je on.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga.

U Alepu se, prema vojnim izvorima, nalazi najmanje 20.000 vojnika, dok se procene broja pobunjenika kreću od 6.000 do 8.000.

Sirijski aktivisti za ljudska prava navode da je u današnjim teškim okršajima vojske i pobunjenika u Alepu poginulo najmanje 34 osobe, među kojima devet pobunjenika, 10 vojnika državne vojske i 14 civila.

U Teheranu sutra sastanak više zemalja o Siriji

 

Zvaničnici 12 do 13 afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja prisustvovaće sutra sastanku u Teheranu na kojem će se razgovarati o načinima za okončanje nasilja u Siriji, najavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi.


- Naša glavna tema biće okončanje nasilja i uspostavljanje nacionalnog dijaloga u Siriji. Napori Irana su usmereni na to da se što pre okonča nasilje - dodao je Salehi.

Salehi je rekao da će konsultativni sastanak o Siriji biti održan sutra u Teheranu uz učešće 12 do 13 zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, javila je zvanična iranska agencija IRNA.


Predsednik Mahmud Ahmadinežad je rekao da Teherenska konferencija i sastanak Organizacije za islamsku saradnju kojoj će on prisustvovati sledeće nedelje u Saudijskoj Arabiji predstavljaju "dobru priliku da se vojni sukobi zamene političkim naporima za rešavanje problema u Siriji", navela je IRNA, a prenosi AFP.


Zamenik ministra spoljnih poslova Mosein Amir Abdolahian je u ponedeljak najavio da će se u Teheranu održati sastanak na kojem će, kako je rekao, "učestvovati zemlje koje imaju principijelnu i realističnu poziciju o Siriji".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 20:49
Ajde zavrsite to pa da gledam kako ovi sa zapada sline i cmizdre okolo. Ne znam da li se slazete samnom, ali mir globalnih razmera se cuva u Sirji. Ukoliko Asad zadrzi vlast, bice teze napasti Iran, i samim tim ce dosta zivota biti sacuvano.
Sreda 08.08.2012. 23:07
Регуларна сиријска војска имаће против себе разуларену банду плаћеника и убица, недавно су показали ко су и шта су кад су стрељали сиријске полицајце. Напред армијо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online