Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.02.2010.
11:10
Vestionline A

Izraelski vojnici trovali Palestince

Jedan izraelski brigadni-general i jedan pukovnik ugrozili su ljudske živote u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze prošle zime, ispaljivanjem municije sa belim fosforom u pravcu zgrade kojom rukovodi Agencija UN za pomoć (UNWRA), saopštila je izraelska vlada.

Belim fosforom gađali civile u Gazi: Izraelska vojska
 

U izraelskom odgovoru na izveštaj komisije UN o tronedeljnom sukobu u Gazi i optužbe da je Izrael počinio ratne zločine, navedeno je da su oficiri kažnjeni, jer su prekoračili svoja ovlašćenja.

U saopštenju nije navedeno kako su oficiri kažnjeni, ali su objavljena njihova imena. Radi se o brigadnom generalu Ejalu Ajzenbergu, komandantu divizije Gaza i pukovniku Ilanu Malki, komandantu brigade.

Time su bar delimično potvrđene optužbe međunarodnih organizacija protiv izraelske armije, komentarišu izraelski mediji.

U odgovoru na izveštaj UN navedeno je da je naređena istraga u vezi sa dodatnim optužbama protiv izraelske vojske. Izrael nije sarađivao s komisijom svetskog tela koju je predvodio Južnoafrikanac, inače Jevrejin, Ričard Goldston, bivši tužilac Haškog tribunala, i odbacio je optužbe da je počinio ratne zločine.


U izveštaju UN se i Hamas optužuje sa takve zločine, ali su kritike na račun Izraela oštrije zbog prekomerne upotrebe sile i propusta da se zaštite civili.



"Specijalna istraga je obelodanila da su u vreme vojne operacije u Tel al -Havi snage izraelske armije ispalile nekoliko artiljerijskih granata, kršeći pravila službe kojima se zabranjuje upotreba takve artiljerije kod naseljenih područja", navedeno je u izraelskom odgovoru, predatom u petak.

Portparol izraelske armije potvrdio je jutros da upotrebljena artiljerijska vatra predstavlja kršenje naredbi, iako, koliko je poznato, kako je rečeno, nije bilo žrtava u incidentu.

Incident se dogodio 15. januara prošle godine, dva dana pre kraja ofanzive "Čvrsto olovo". Izraelski mediji su objavili da se vojska borila s jedinicom Hamasa, naoružanom protivtenkovskim raketama i da je odlucila da upotrebi fosforni dim da stvori zaštitu kako bi hamasovci teže videli vojnike.

Izraelski obaveštajci tvrde da je između komande Hamasa i izraelskih snaga bila zgrada UNWRA.

Mnoge organizacije za ljudska prava optužile su izraelsku vojsku da je nelegalno koristila fosfornu municiju koju je ispaljivala iz topova od 155 milimetara i da je time izazvala teške opekotine kod mnogih Palestinaca.


Izraelska armija je isticala da je takva municija dozvoljena na osnovu međunarodnih konvencija i da slične granate koriste zapadne armije. Tvrdila je i da je takva municija korišćena na mestima koja su daleko od gusto naseljenih područja.

Izrael, za sada, odbija da povede nezavisnu istragu sukoba u kome je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom, civila i 13 Izraelca, uključujući 10 vojnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online