Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
10:34
Srna A

Burna debata Obame i Romnija u Denveru

Predsednik SAD Barak Obama i republikanac Mit Romni suprotstavili su stavove o ekonomiji, porezima, budžetskom deficitu i zdravstvu u prvoj od tri televizijske debate uoči predsedničkih izbora.


Žestoko sučeljavanje pred kamerama: Barak Obama i Mit Romni
 

Obama, kandidat demokrata, rekao je da će osigurati da svi Amerikanci "igraju po istim pravilima", a njegov rival je ocenio da bi ponovni izbor Obame za predsednika države za posledicu imao "pritiskanje srednje klase".

Obama je ušao u debatu sa manjom prednošću u mnogim anketama u državama koje sa najviše glasova određuju ishod izbora, preneo je BBC.

Tokom debate, oba kandidata su pokušala da predstave svog suparnika kao katastrofalnu opciju za američke radničke porodice.

Obama "prepisao" Romnijev plan o zdravstvu

Romni je branio svoj plan o zdravstvu koji je ranije potpisao kao guverner Masačusetsa, koji je poslužio, prema mišljenju mnogih, kao model za Obamin zakon o zdravstvu.

Obama je rekao da njegov plan sprečava osiguravajuće kuće da uskrate zdravstvenu zaštitu bolesnim ljudima.

Razgovor je povremeno dobijao oštriji ton, pa je Obama povremeno tražio od domaćina prenosa DŽima Lehrera da mu omogući dodatno vreme za završetak rečenica.

Kandidati demokrata i republikanaca razmenili su najteže optužbe povodom svojih planova o ekonomskom razvoju.

Obama je rekao da Romnijev plan predstavlja povratak na politiku iz vremena predednika DŽordža Buša i da američka istorija pokazuje da njegove ideje nisu uspešan recept za otvaranje novih radnih mesta.

Romni je rekao da Obamina ekonomska politika donosi korist samo državnoj administraciji kroz povećanje javne potrošnje i poreza, te da je to isti pristup koji je on imao u kampanji pre četiri godine.

Romni je obećao da neće umanjiti porez za bogate Amerikance i maglasio da je Obama prikazao njegov plan u pogrešnom svetlu. Romni je kritikovao i Obamin neuspeh u smanjenjeu deficita za 50 odsto, kao što je obećao 2008. godine i insistirao da SAD ne smeju da dozvole sebi da krenu putem Grčke ili Španije.

Obama je ukazao da Romnijevo obećanje da neće povećati poreske prihode uz konstataciju da to znači da je njegov plan o smanjenju deficita "neuravnotežen".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 10:49
Svejedno je ko ce biti Presednik,sve ostaje po starom. Amerika ce nastaviti da ratuje,jer samo tako se mogu izvuci iz krize.Nema nikoga da joj stane na put,sve dok ne zaigra mecka pred vratima onih koji su krajnji cilj unistenja,Kina i Rusija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online