Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2012.
14:44 >> 18:55h
Srna, Beta A

Moskva demantuje slanje radara u Siriju

Ruske agencije za izvoz oružja odbacile su tvrdnje da su poslale tovar koji je oduzet iz sirijskog aviona, koji je letio za Damask, a koji su turski lovci prisilili da sleti.

Nesprazum: U avionu nije bilo radarskih komponenata, tvrde zvaničnici u Moskvi
 

Demanti je usledio pošto je ruski dnevnik "Komersant" objavio da su u avionu zaplenjenje tehničke komponente za sirijske protivvazdušne radare, za koje ne treba poseban vojni sertifikat.

Turski lovci F-16 prisilili su sirijski avion "erbas A 320" sa 35 putnika da sleti tri sata nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma "Vnukovo" u Moskvi, podseća RIA "Novosti".

Turska je na kraju dozvolila avionu "A320" da nastavi let nakon petosatne inspekcije, čiji je rezultat plenidba velikog broja predmeta.

Pročitajte još:

* Putin zbog Sirije odložio posetu Turskoj

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je avion prevozio vojnu opremu i municiju ruske proizvodnje namenjenu sirijskoj vojsci, ali je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da u avionu nije bilo oružje niti zabranjeni tovar.

Vjačeslav Davidenko, predstavnik ruske kompanije za trgovinu oružjem "Rosoboroneksport", rekao je da ova firma nije imala svoj teret u avionu.

"Nemamo raspoložive informacije o sadržaju ili vlasništvu nad teretom. Sve naše transportne operacije, koje uključuju vojnu opremu, uvek su u skladu sa međunarodnim sporazumima i ruskim zakonima", rekao je Davidenko.

"Isporuka u sirijskom avionu bila legalna"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je sirijski avion koji je prinudno prizemljen u Turskoj legalno nosio delove za radare iz Rusije u Siriju. Lavrov je rekao da je isporuka u potpunosti bila u saglasnosti s međunarodnim pravom. On je rekao da avion nije nosio oružje i da je "električna oprema za radare" bila legitimni utovar.

"Tovar aviona nema veze sa Federalnom službom za vojno-tehničku saradnju,  prema tome tu nema šta da se komentariše", rekao je predstavnik FSVTS Andrej Tarabrin.

Federalna služba bezbednosti nije želela da komentariše medijske izveštaje u kojima se tvrdi da pokreće istragu zbog mogućeg curenja informacija iz Rusije, što je dovelo do otkrića tovara u avionu za Damask.

Rusija je juče izrazila protest turskim vlastima zbog prizemljenja aviona zbog "ilegalnog tovara".

"Život i bezbednost putnika, među njima 17 ruskih državljana, bio je u opasnosti", rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, dodajući da Turska nije obavestila Rusiju da su njeni državljani u avionu i da zvaničnicima ruske ambasade i lekarima nije dozvoljen pristup avionu.

On je dodao da Rusija insistira na objašnjenju takvog ponašanja prema ruskim državljanima i zahteva da se preduzmu mere za sprečavanje takvih incidenata u budućnosti.

U međuvremenu, SAD saopštile su da podržavaju odluku Turske da prizemlji avion i najavile da će o tome razgovarati sa Rusijom.

"Podržavamo odluku vlade Turske da pretraži avion", rekla je portparol Stejt dipartmenta Viktorija Nuland, dodajući da je Vašington zabrinut zbog mogućeg prebacivanja vojne opreme režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ona je dodala će se o tome razgovarati u bilateralnim diskusijama između SAD i ruskih zvaničnika.

Moskva je u više navrata blokirala međunarodne sankcije protiv režima Asada, jer smatra da su pristrasne prema pobunjenicima.

Desetine hiljada ljudi ubijeno je od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011.

Rusija insistira da su njihove aktuelne vojne isporuke Siriji u skladu sa međunarodnim zakonima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online