Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 16.10.2012.
22:21
A

Tadić i Josipović dobili EU medalje, Srbija sve dalje od Evrope

Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću u utorak uveče je u Evropskom parlamentu uručena Evropska medalja za toleranciju, kao priznanje za "doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju" u Evropi.

Evropa im odala priznanje: Boris Tadić (desno) i Ivo Josipović
 

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i čelnici Evropskog saveta za pomirenje i toleranciju Aleksander Kvašnjevski i Moše Kantor, istakli su doprinos Tadića i Josipovića pomirenju na Zapadnom Balkanu, priznavanju svih žrtava ratova tokom raspada Jugoslavije i otvarnju mogućnosti za napredak regiona ka Evropskoj uniji.


Kvašnjevski je istakao da je priznavanje zločina i žrtava korak ka oproštaju i mogućem zajedničkom životu.


Tadić je, zahvaljujući za medalju, ocenio da je to priznanje za toleranciju i dijalog ne samo Srbije i Hrvatske, već i ostalih na Zapadnom Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovini, gde zajednički žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Tadić: Srbija dalje od početka pregovora sa EU

Boris Tadić je pri uručenju "Evropska medalja za toleranciju" ocenio da je Srbija dalje od početka pregovora sa Evropskom unijom, nego što je bila pre samo nekoliko meseci, rekavši da su poslednje izjave državnih zvaničnika Srbije opasne po interese građana.

"Ovo su trenuci u kojima je neophodno upozoriti naše zvaničnike da ne daju neodgovorne izjave. Imamo seriju takvih izjava poslednjih nekoliko meseci, počev od relativizacije zločina u Srebrenici i Vukovaru, pa do ovih poslednjih koje su neshvatljive i koje idu prema optužbama najvećih naroda na evropskom tlu, a za takve vrste izjava nema ni argumentacije", kazao je Tadić.


Tadić je članstvo u EU ocenio kao presudno važno za Srbiju i rekao da je zabrinut zbog znakova kočenja tog procesa. Ukazao je da proces širenja EU na Zapadni Balkan ne sme biti zaustavljen, niti odložen, već se mora dovršiti.


Bivši predsednik Srbije je ocenio da Zagreb i Beograd mogu rešiti sve preostale probleme i naveo povratak izbeglica i otkrivanje sudbine nastalih. Tadić je poručio i da se mora naći pošteno i trajno rešenje za Kosovo.


Predsednik Josipović je rekao da su on i Tadić brzo ustanovili da imaju iste poglede - da je ključno pomirenje, a da su mir i napredak mogući samo akao svako prizna greške na sopstvenoj strani, ocenivši da to otvara vrata oproštaju, ako ne i zaboravu, odnosno tome da "srca ne budu opterećena mržnjom".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.10.2012. 22:45
Tadicu bivsi predsednice korumpirani, evropa te nagradjuje za ono sto si uradio protiv svoje drzave. Nezvanicno si priznao nezavisnost Kosova i Metohije, prodao si sve sto je moglo da se proda, unistio si poljoprivredu i poljoprivrednike, demografska slika Srbije je kao posle atomskog rata, ljubis se sa onima koji su nas bombardovali zarad neke real-politike, nove generacije beze glavom bez obzira zato sto im pricate ( demokrate) kako je divno na zapadu, najvaznija stvar vam je pederska parada u Beogradu ( ispadosmo kao svi pederi) jer vam pedofili iz Brisela cestitaju na tome , razbijate familije jer je to moda (tako treba), BRAVO TADICU pored medalje treba ti i METAK U CELO.
Utorak 16.10.2012. 22:26
Сунце ти, нисам знао да је нова олимписка дисциплина бити председник Србије и Кроације.... Тадија, шта те брига, бар ће нешто да ти осветљава зидове тамнице кад те тамо устоличе ...
Utorak 16.10.2012. 22:34
to je za poslusnost prvi si u evropi po tome
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online