Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.11.2012.
10:05
rts rs A

Sofija odbacuje kritike Brisela

Bugarska odbacila kritiku Evropske komisije da je nespremna da reformiše pravosuđe i bori se protiv korupcije. Ministar inostranih poslova, Nikolaj Mladenov kaže da kritika Brisela "zaista nije prikladna jer podstiče širenje glasina".

Vlada Bugarske odbacila je kritiku Evropske komisije da je nespremna da reformiše pravosuđe i bori se protiv korupcije.

Ministar inostranih poslova, Nikolaj Mladenov izjavio je da kritika Brisela "zaista nije prikladna jer podstiče širenje glasina" i pozvao je Evropsku komisiju da "ne prekoračuje svoja ovlašćenja".

Bugarska, koja se pridružila Evropskoj uniji 2007, nalazi se pod nadzorom Brisela zbog stanja pravosudnog sistema, za koji se smatra da je spor, neefikasan i netransparentan.

U intervjuu državnoj televiziji BNT, Mladenov je rekao da je uveren da je Bugarska u stanju da ispuni zahteve Evropske komisije za reformu i za veću transparentnost pravosudnog sistema.

Međutim, šef države, Rosen Plevnelijev, rekao je da je "ozbiljno zabrinut" zbog primedbi Brisela.

"Ovo je veoma ozbiljno upozorenje Evropske komisije" i "bugarske institucije ga moraju uzeti izuzetno ozbiljno", rekao je Plevnelijev.

Evropska komisija treba da krajem 2013. godine podnese izveštaj o napretku Bugarske u oblasti pravosuđa.

"Ali uvek imamo mogućnost da izveštaj podnesemo pre roka, ukoliko to situacija nalaže", upozorio je 31. oktobra portparol Evropske komisije Olivije Baji na konferenciji za štampu u Briselu.

"Komisija je u mnogim prilikama izjavila da sudije Ustavnog suda Bugarske moraju da ispunjavaju najviše standarde profesionalizma i integriteta", podsetio je Baji.

Brisel je zatražio od Skupštine Bugarske "da temeljno proveri navode o korupciji, trgovini uticijem i o sukobu interesa", a Komisija je konstatovala da te provere nema, rekao je on.

Te kritike Evropske komisije se odnose na postupak Skupštine Bugarske prilikom postavljanja dvoje sudija Ustavnog suda 31. oktobra: jedan je potpredsednik Skupštine, Anastas Anastasov i član vladajuće konzervativne partije (GERB), a drugi je potpredsednica Vrhovnog upravnog suda, Veneta Markovska.

Bugarski mediji su kritikovali poslanike što prilikom tih imenovanja nisu uvažili zahtev Evropske komisije da Skupština proveri navode o trgovini uticajem Markovske, o čemu se piše u novinama.

Mediji su doveli u pitanje kompetentnost Anastasa Anastasova zbog ograničenog iskustva u pravosuđu, kao predsednika suda u jednom malom gradu.

POVEZANE VESTI

Petak 02.11.2012. 16:04
Није ли то баљда већ решено пре уласка у ЕУ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online