Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.11.2012.
15:32
Blic A

Bugarska blokira Makedoniju zbog "krađe dela istorije"

Bugarska se pridružila Grčkoj stavljanjem veta na početak pregovora o članstvu Evropske unije i Makedonije, uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije.

Bugarska optužuje Makedoniju za krađu istorije
 

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev rekao je ove nedelje evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da Makedonija "nije spremna" za početak pregovora o članstvu, objavljeno je na sajtu Euraktiv. Ovo je četvrta godina za redom kako se početak pregovora sa Makedonijom odlaže.

File je posetio Bugarsku kako bi razjasnio poziciju vlade u Sofiji prema evropskom putu Makedonije. Bugarski premijer Bojko Borisov optužio je Skoplje za krađu dela bugarske istorije i kritike njegove zemlje. Međutim, Fileu je u Sofiji rečeno da Bugarska "ne vidi da je Makedonija spremna da počne pregovore o članstvu".

"Vlasti u Skoplju neće poboljšati svoje izglede za EU propagandom i marketinškim kampanjama, već istinskim reformana i potezima u duhu dobrosusedskih odnosa", naveo je bugarski predsednik.

Plevnelijev je poručio da Sofija podržava evropsku perspektivu Makedonije, ali da smatra da ta zemlja još nije spremna za početak pregovora o članstvu u EU.

"Bugarska ne može da dodeli sertifikat EU potezima vlade u Skoplju koja sistematski koristi ideologiju mržnje prema Bugarskoj. Za dugoročnu stabilnost Balkana od strateškog je značaja da vlada u Skoplju počne da primenjuje evropski pristup susedima, bez polaganja prava i manipulacija. Vreme je da vlada u Skoplju prekine sa antibugarskom kampanjom i manipulacijom istorijskim činjenicama", naveo je Plevnelijev.

Bugarska je prva priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom posle raspada Jugoslavije 1991, ali se dve države spore oko interpretacije značajnih perioda svoje istorije od Srednjeg veka.

Evropska komisija poručila je da razume stavove Bugarske i pozvala je dve zemlje da sva otvorena pitanja reše u dobrosusedskom duhu. Grčka blokira početak pregovora o članstvu Makedonije zbog njenog imena, na koje pravo polažu obe zemlje.

POVEZANE VESTI

Petak 02.11.2012. 15:37
Mi prelazimo i preko Jasenovca a nacije koje postuju sebe ni preko jednog zareza u istorijskim knjigama :(
Petak 02.11.2012. 23:47
Dakle cinjenice su ovakve:staro ime Sofije-Srbica,jezik koji govore,pismo kojim pisu-srbsko sve,90 % tzv. Bugara nisu ni niski,debeljuskasti,zuto-sivi sa kosim ocima,mongoloidne fizionomije (osim malog dela oko Varne)-dakle to si Srbi!Ko je kome sta ukrao i krade i dalje,nema svrhe raspravljati vise.Makedonci kao deo srbskog etnosa imaju pravo da nose to ime,a imaju pravo i da traze da im se vrate delovi zemlje koji su im oteti (Pirinska i Egejska Makedonija).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online