Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.11.2012.
09:56
Večernje novosti A

Izbori u SAD: Špijuniranje glasača

Ovoga puta na izborima za predsednika SAD biće ekstremno tesno i važan je svaki glas, baš kao i 2000. godine, kada je kartu za Belu kuću osvojio Džordž Buš, zahvaljujući prednosti od tačno 535 glasova sa Floride, u odnosu na Ala Gora. Zbog toga je u igri i nova stranačka taktika: Znam sve o tebi i zakucaću ti na vrata u svakom trenutku da te nagovorim da glasaš baš za mene!

Kada bi glasači znali šta o njima znaju kandidati zabolela bi ih glava
 

Ovako bi ukratko mogla da glasi ubitačna strategija predizbornih timova i Baraka Obame i Mita Romnija, koji gotovo histerično, tri dana do finala američkih izbora, pokušavaju da pridobiju još kojeg birača na svoju stranu.

Krupne teme, poput borbe protiv nezaposlenosti, zdravstvene zaštite ili pitanja prava na abortus su važne, ali samo za predizborne mitinge i TV debate. Ono na šta oba tabora, pogotovo u Ohaju, gde će se lomiti izbori, trenutno ulažu najviše energije je takozvana taktika "mikrotargetovanja" svakog birača i prilično je nova u američkoj kampanji.

Ona podrazumeva prikupljanje što više dostupnih podataka o svakom pojedincu - kakva kola vozi, da li je vlasnik kuće ili je kupio na kredit, kolika mu je hipoteka, kakve peticije potpisuje i kojim grupama se pridružuje... I kad mu stranački aktivista zakuca na vrata, tačno zna koja je "najbolnija" tačka na koju treba da udari kako bi prelomio da pokloni glas baš njihovom kandidatu.

"Kada bi glasači znali koliko stvari znamo o njima, verovatno bi ih zabolela glava", rekao je za "Novosti" Robert Menet, šef Republikanske partije Ohaja.

U centrali ove stranke u Kolumbusu, prestonici države Ohajo, ne kriju nervozu zbog neizvesnog ishoda izbora 6. novembra. Menet kaže da će pobeda njihovog kandidata, republikanca Romnija, biti osigurana ukoliko uspeju da ubede što više ljudi da ne žive ništa bolje nego pre četiri godine, i da Obama nije ispunio mnoga obećanja koja je dao: "On ne zaslužuje da dobije još jednu šansu i mislim da većina Amerikanaca isto to misli", ubeđen je Menet.

Njegov "protivnik", Džerid Kurc, direktor za odnose s javnošću demokrata Ohaja, uzvraća da republikancima neće uspeti namera da od ovih izbora naprave referendum na kojem se ne glasa za budućeg predsednika, već protiv Obame.

"Republikanci vode prilično 'prljavu' kampanju, pa na primer šalju lažne poruke kako će pojedine multikompanije, koje zapošljavaju na hiljade ljudi, preseliti svoju proizvodnju u Kinu. Čak od vlasnika velikih firmi, koje su na njihovoj strani, traže da 'narede' radnicima da glasaju za Romnija", rekao je Kurc.

Mit Romni mobilisao je i brojne verske lidere u Americi u svojoj kampanji. Tako se, na primer, jedan od najpoznatijih propovednika, jevanđelista Bili Grejem, pojavljuje u mnogim reklamama, pozivajući Amerikance da glasaju za one kandidate koji donose odluke i vode politiku baziranu na biblijskim principima, koji su protiv abortusa, istopolnih brakova i podržavaju narod Izraela.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 10:36
Narodu u Americi nece biti nista bolje ko god da dodje na vlast, svi rade za istog gazdu. USA politicari su uspeli da uniste pola sveta ali i svoju drzavu su odveli u propast. Muka mi je kada cujem na vestima : bira se najmocniji covek na svetu? Kako moze biti najmocniji covek kada su drzava sa najvise dugova na svetu? Imaju najveci broj nezaposlenih, beskucnika i propalih gradova na svetu. Dosao vam je kraj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online