Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2012.
18:46
Beta A

"Izrael otvorio vrata pakla"

Vojni vođa Hamasa ubijen u vazdušnom napadu izraelske vojske na pojas Gaze. Operacija se nastavlja, agencije javljaju da preti eskalacija nasilja.

 Eliminacija je poruka Hamasu da će, ako nastave da promovišu terorizam, biti povređeni
 

Nešto ranije, objavljena su dokumenta u kojima Izrael preti poništavanjem mirovnih sporazuma ako Palestinci dobiju status države od UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je sinoć da palestinska deklaracija može ugroziti pregovore.

 

 

"Niko ne treba da se ponaša na način koji bi doveo povratak razgovorima u rizik. Nema zamene za značajne pregovore", izjavio je Ban Ki Mun u govoru na univerzitetu Jejl.

Ubistvo jednog od čelnika militantnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija bio je prvi korak u operaciji koju danas izvodi izraelska vojska. On je ubijen u svojim kolima, a u napadu je stradao i jedan njegov pomoćnik.

Analitičari ocenjuju da je to "veliki događaj", koji bi mogao da izazove sukobe većih razmera, prenosi BBC. Rojters prenosi da je Izrael "spreman na više dana razmene vatre, a ne isključuje se ni kopnena invazija".

"Prvi cilj ove operacije jeste da se vrati zatišje na jug Izraela i drugi je da se udari na terorističke organizacije", rekao je vojni portparol Izraela Joav Mordehaj.

Zvanični Izrael je saopštio da je Džabari bio meta napada zbog "decenijske terorističke aktivnosti".

"Njegova eliminacija je poruka Hamasu da će, ako nastave da promovišu terorizam, biti povređeni", saopštio je zvanični Izrael.

Džabari je najviši zvaničnik Hamasa koji je ubijen u izraelskoj ofanzivi u poslednje četiri godine, a militantno krilo organizacije je odmah poručilo da je "Izrael ovim ubistvom otvorio vrata pakla".

Kako javljaju izveštači, u pojasu Gaze se čuju pucnji, a Izrael je nastavio da raketira to područje i poručio je "građanima na jugu da ostanu u kućama".

Prema nepotvrđenim informacijama, ima bar još pet žrtava.

Operacija je usledila nakon nekoliko dana razmene vatre i rastućih tenzija, zbog čega je Izrael i poručivao da bi mogao da se odluči na napad na neku od "većih figura u Hamasu".

"Ovo je strašan zločin, tražićemo da se sudi odgovornima. Takođe, palestinske frakcije imaju prava da odgovore na način za koji oni smatraju da je prikladan", saopšteno je iz Hamasa.
 

Ranije danas, AP je obavio poruku iz dokumenata izraelskih diplomata da je Izrael spreman da poništi mirovne sporazume ako Palestinci dobiju status države od UN.

Spisak tema za razgovor, koji je sastavilo izraelsko ministarstvo spoljnih poslova, instruiše diplomate da prenesu svetskim liderima da bi Izrael silovito uzvratio na takav potez, ali ne precizira na koji način.

Palestinsko rukovodstvo najavilo je da će 29. novembra tražiti status države nečlanice od Generalne skupštine UN, što je korak napred u odnosu na sadašnji status posmatrača.

U nacrtu rezolucije koju će podneti Generalnoj skupštini, Palestinci traže međunarodno priznanje svoje države u granicama pre rata 1967. godine.

Izrael i SAD protive se ovoj inicijativi, tvrdeći da se sva pitanja moraju rešiti pregovorima. Američki izaslanik sastaće se danas s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Švajcarskoj u pokušaju da ga ubedi da povuče rezoluciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2012. 18:55
E da je Iran slabo naoruzan, ovakva bi im bia svakodnevnica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online