Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 16.11.2012.
20:34
RTS A

Predsednik Tribunala: Presuda nije pravedna

Član Apelacionog veća i predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar izjavio u završnoj reči da je oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača u suprotnosti sa načelom pravde.

Fausto Pokar se ne slaže sa oslobađajućom presudom hrvatskim generalima
 

Predsednik Haškog tribunala i član Apelacionog veća, koji je bio protiv oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, italijanski sudija Fausto Pokar rekao je u završnoj reči da je ovakva presuda suprotna sa načelom pravde.

 Ne verujem da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja - podvukao je italijanski sudija Pokar u protivnom mišljenju koje je deo konačne presude.

Većinom glasova tri prema dva, apelaciono veće Tribunala je oslobodilo generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995. Time je poništena prvostepena presuda Tribunala kojom je Gotovina u aprilu prošle godine bio proglašen krivim i osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markaču bila izrečena zatvorska kazna od 18 godina.


- Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu - napisao je sudija Pokar, čijem se oštrom protivljenju presudi pridružio još jedan član žalbenog veća, sudija Karmel Agijus sa Malte.

Zanimljivo je da Fausto Pokar nije želeo da dođe na konferenciju Haškog tribunala koja je trebala da bude održana u četvrtak u Beogradu, ali je odložena.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 20:37
Da nece slucajno da podnese ostavku i napusti tribunal ? Nece.
Petak 16.11.2012. 23:14
Cudno...da li je to bilo "izdvojeno misljenje" predsjednika suda? Ako je ucestvovao direktno u procesu morao je reagovati ranije ukoliko je primjetio nezakonitosti. Zasto Italijan ne obrazlozi svoje misljenje konkretnim cinjenicama i u javnost iznese stvarne razloge, koje zasiguno zna, ovog odvranog cirkusa. Ovako se samo malo pojavio u novinama i kako rece Ljoticevac ,"oprao ruke". Postoje li Srbi novinari koji bi sada posli u potragu za njim i izvukli iz njega vise, eksponirali skandal , diskreditovali sud ... a ne samo da se prepisuju sturi agencijski clanci??!!
Subota 17.11.2012. 00:40
LA STAMPA :La sentenza è stata presa a maggioranza: favorevoli il presidente della Corte, l’americano di origine polacca Theodor Meron (che su Wikipedia è già diventato “croatian hero”), il giamaicano Patrick Robinson ed il turco Mehmet Guney, contrari l’italiano Fausto Pocar ed il maltese Carmel Agius. la Stampa :odluka je donesena preglasavanjem, od strane predsjednika Suda , amerikanca poljskog porjekla THEODORa MERONa (koji u Wikipediji vec postaje "hrvatski heroj"), zatim jamajkanca PATRIKa ROBINSONa i turcina MEHMETa GUNEYa , protiv italijana FAUSTO POCAR i maltezanke CARMEL AGIUS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online