Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.11.2012.
15:24
Beta A

Izrael pojačao napade na Gazu

Izrael je jutros izveo više od 180 vazdušnih napada na Gazu, proširivši mete bombardovanja na bezbednosne objekte, sedište premijera, tunele za krijumčarenje i policijsku stanicu. U napadima su poginula četiri Palestinca.

Izrael bombardovao ciljeve u Gazi
 

Izraelske vazduhoplovne snage nastavili su da gađaju skladišta oružja i podzemna skloništa u kojima se nalaze lanseri raketa. Vlada Izraela juče je odobrila mobilizaciju 75.000 rezervista, a blizu granice sa Pojasom Gaze počeli su da se gomilaju blindirana vozila, tenkovi i trupe, ukazujući na moguću kopnenu ofanzivu.

Posle raketnih napada iz Gaze, izraelska vojska je u sredu pokrenula ofanzivu protiv palestinskih ekstremista i do sada je izvela oko 700 vazdušnih napada, saopštila je vojska. Iz Gaze je ispaljeno oko 500 raketa na Izrael, od kojih su neke pale na područja Jerusalima i Tel Aviva.

Izrael je postepeno proširio napade na nevojne mete. Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze saopštilo je da su pre zore rakete pogodile dva manja bezbednosna objekta palestinske organizacije Hamas. U napadima je poginulo najmanje četiri Palestinaca i desetine je ranjeno, prema izjavama zdravstvenih zvaničnika. Meta napada bilo je sedište predsednika vlade, gde je palestinski premijer u petak razgovarao sa egipatskim kolegom.

Pogođeno je i sedište policije u Gazi, što je izazvalo veliki požar koji je zahvatio obližnje kuće i parkirane automobile. Nikog nije bilo u zgradama u tom trenutku.

Izraelske vazduhoplovne snage gađale su i stotine podzemnih tunela koje su ekstremisti koristili za krijumčarenje oružja, ali i hrane, goriva i druge robe iz Egipta. Potres od velikih eksplozija osetio se i u egipatskom gradu El Ariš, udaljenom oko 45 kilometara.

Kompanija za elektrodistribuciju u Gazi saopštila je da je pogođeno pet transformatora zbog čega je više od 400.000 ljudi u južnoj Gazi ostalo bez struje. Pogođena je i trospratna stambena zgrada u vlasništvu vojnog komandanta Hamasa, ali nije poznato koliko ima žrtava. Od početka međusobnih napada poginulo je ukupno 30 Palestinaca, među kojima 10-ak civila i tri izraelska civila.

Portparol palestinske vlade Ihab Husein izjavio je novinarima da vlada ističe podršku palestinskom otporu i da stoji uz narod "koji je izložen ovoj agresiji". Novi napadi Gaze na Tel Aviv i Jerusalim pokazuju da palestinski ekstremisti imaju novo i bolje oružje, koje izgleda da je iznenadilo izraelsku odbranu.

Izrael tvrdi da su Hamas i druge oružane grupe poslednjih godina prokrijumčarile sofisticirane rakete dugog dometa iz Irana i Libije. Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman upozorio je da će na svaki napad Hamasa uslediti sve jači odgovor i da je među mogućim opcijama ubistvo premijera Hamasa Ismaila Hanija i drugih palestinskih lidera.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 15:27
Treci svetski rat je na pragu. NATO ce se umesati za Izrael, sile u usponu sa istoka ce zaratiti protiv NATO-a. Hrvati ce ginuti za Izrael, Srbi kao neutralna zemlja ce gledati rat na TV-u i grickati kokice. Morali su NATO saveznici da oslobode konjusare Gotovinu i Markaca, treba im hrvatsko topovsko meso.
Subota 17.11.2012. 21:28
ја чисто сумњам да су палестинци уопште ракетирали јерусалим, просто нема логике...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online