Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.11.2012.
14:57
Beta A

"U Rumuniji najvrednija srpska zajednica"

Šta je najvrednije u Rumuniji? Srpska zajednica! Tako bar misli direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković. Ona je izjavila u Rumuniji da srpska zajednica u toj državi godinama važi za jednu od najorganizovanijih i najvrednijih organizacija u zemljama regiona.

"Srbi su na iskušenjima u gotovo svim zemljama regiona. Mora se snažnije raditi na poboljšanju njihovog položaja. Po poslednjim izveštajima se vidi da se položaj Srba u regionu čak pogoršava", rekla je Drašković koja boravi u Rumuniji u okviru manifestacije "Dani srpske kulture u Temišvaru", a saopštila je Skupština Srbije.

Ona je kazala da će Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu "biti poluga da se ta pitanja postave pred zvaničnike zemalja u regionu".

"Rumunija, kao pozitivan primer u regionu, ima razumevanja po pitanju poštovanja prava manjinskih zajednica, ali mi i dalje nastojaćemo da poboljšamo položaj naših sunarodnika koji žive u Rumuniji", istakla je Drašković.

U Rumuniji živi oko 23.000 stanovnika srpskog porekla.

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je u okviru posete Rumuniji, obišla i Srpsku kuću, koja je stecište kulturnog i javnog života u Temišvaru.

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 17:39
Румунија као и албаније највише је Срба претворила у румуне. Асимилација Срба одвија се од 1918. године када је требао источни Банат да припадне Србији где је 90% становника било Српско. Многи Румуни чак знају своје српско порекло.
Subota 24.11.2012. 15:29
Prosto je iznenađujuće kolko ljudi u Temišvaru priča srpski, doduše arhaično, ali priča.
Nedelja 25.11.2012. 10:57
nas je u dijaspori 4 miliona i ne shvatamo zasto se matica macehinski ponasa prema nama. Prvo je ukinuto ministarstvo a sada nam namecu slavku draskovic, sestru od ujaka vuka draskovica koji je navodno u opoziciji jer je na izbore isao sa ldp cedom jovanovica. Draskovic je izgubio podrsku u bilo koga u dijaspori mnogo pre nego u srbiji- jos '91 kada nas je obilazio i trazio nam novac za navodno rusenje milosevica a zapravo za sebe i Daninu familiju. I posle svega toga namece nam se njegova rodbina da nas zastupa u matici. Bilo bi smesno da nije tuzno i neodgovorno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online