Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.12.2012.
12:57
Vestionline A

Princ Hari ubio svog prvog talibana

Princ Hari, koji je kao pripadnik Kraljevskog ratnog vayduhoplovstva (RAF) na službi u Avganistanu, u misiji spasavanja vojne baze koju su napali talibani, najverovatnije je prvi put ubio neprijatelja, izvestili su britanski mediji.

Princ Hari na zadatku u Avganistanu
 

Treći u redu za britanski presto, služi kao pilot i artiljerac u helikopteru Apač u misiji britanske vojske u Avganistanu. Dnevnik Telegraf navodi da se veruje da je Hari svog prvog talibana ubio nekoliko nedelja posle dolaska u Avganistan.

Vojni izvori demantovali su izveštaje da je princ ubio talibanskog "zapovednika", ali priznaju da je u navedenoj operaciji upotrebio oružje. Njemu je u Apaču na raspolaganju bilo 16 raketa vazduh-zemlja tipa, dva višecevna bacača CRV7 sa 76 raketa i top od 30mm koji ispaljuje 625 metaka u minutu.

Izveštaj objavljen u britanskim medijima citira jednog vojnika koji je princa nazvao nadimkom Veliki H (Big H) i rekao da ga je upoznao u kuhinji baze Bastion. Vojnik kaže da je njegova jedinica pozvala vazdušnu pomoć pošto su je napali talibani, a da je čuo "otmen glas" preko radija.


Izvori osporavaju incident i nadimak, ali ne poriču da je Hari ubijao talibanske borce, napominje list. Prema očekivanjima, 28-godišnji princ poznat kao kapetan Vels, trebalo bi da se kolegama oficirima pridruži na Božić i sa njima hranom posluži svoje saborce.

Harijeva jedinica u proseku "ubija" dva talibana nedeljno, rekao je portparol vojske. "On je vojnik, a vojnici čine ono što se od njih zatraži da učine", rekao je portparol pravdajući mogućnost da je princ Hari ipak nekoga ubio u ratu.

Princu se bliži kraj četveromesečne ture na dužnosti u 622. eskadrili, stacionirane u bazi Bastion u pokrajini Helmand. Njegova uloga, kao dela četvoročlanog tima koji je u pripravnosti 24 sata, je pružanje oružane podrške vojnicima na terenu, transportnim helikopterima i sanitetskim misijama.

Prethodni Harijev razmeštaj u Avganistanu godine 2008. godine, završen je posle 77 dana, kada su svetski portali objavili vest da se on nalazi na terenu u Avganistanu, što je kraljevska kuća krila.

Ponedeljak 24.12.2012. 13:09
Свака му част, са толико наоружања само једног талибана, и то су други убили па му аплаудирали као Титу некад у лову. Питам се да ли ће тужилац и једног суда на свијету да реагује на отворено признање убиства?
Ponedeljak 24.12.2012. 13:13
To je pre svega bio čovek, pa Taliban. Ubio je čoveka.
Ponedeljak 24.12.2012. 14:34
Ma da, da je "princ" samo video pravog talibana, ili bi se upiskio ili ukakio... Ili obe radnje odjedared... K'o Canak onomad u Slavoniji, kad je prvi put video cetnike uzivo, pa jos morao da prima naredjenja o njih...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online