Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2013.
04:09
O. Ikodinović - Vesti A

Tajne misli sovjetskog vođe

Voleo je da se odmara u svojim mnogobrojnim vilama, voleo je da ide u lov, voleo je skupe automobile, jake sovjetske cigarete, susrete sa političarima, sa kojima je razmenjivao svoj čuveni "socijalistički bratski poljubac". Posebnu strast je gajio prema ordenju, medaljama i zvanjima, pa je bio nosilac 150 odlikovanja. I partija i narod su ga smatrali "dobrim čovekom" i zvali su ga "dragi naš Leonid Iljič". Svi smo ga znali kao Leonida Brežnjeva, koji je dve decenije vodio Sovjetski Savez.

Hladni rat: Leonid Brežnjev i Ričard Nikson
 


Lični dnevnici političara koji su obeležili istoriju sveta oduvek su zanimali obične građane, željne da zavire iza kulisa istorije, koja uvek sakrije najvažnije događaje od javnosti. Nedavno je u Rusiji najavljeno da će se na policama knjižara naći i dnevnik Leonida Brežnjeva, generalnog sekretara Centralnog komiteta KP SSSR-a, koji je 18 godina, od 1964. pa sve do smrti, vodio lični dnevnik.

Ova novost najpre je izneta na zasedanju Ruske akademije nauka, gde je odlučeno da se dnevnik štampa. Po najavama Aleksandra Čubarjana, direktora Instituta opšte istorije, knjiga je u pripremi za štampu i trebalo bi da se već početkom ove godine pojavi u ruskim knjižarama ukoliko, kako je naveo, ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

Strasni lovci: Brežnjev (stoji levo, u džemperu) i Josip Broz s omiljenom kubankom 

Brežnjev je najviše pisao dnevnik kad je 1964. godine postao generalni sekretar, ali detalje njegovih zapisa istoričari nisu izneli u javnost. Šta je u svom dnevniku beležio sovjetski lider ostaće tajna, najverovatnije, do objavljivanja knjige.


Međutim, ovo nije prvi put da se u ruskim medijima spominje Brežnjevljev dnevnik. Još ranije je jedan list došao do dela njegovih zapisa. Po njihovoj verziji, Brežnjev je počeo da vodi dnevnik još 1937, u svojoj 31. godini života. Novinari su uspeli da dođu do pojedinih delova, a ostatak je, kako su tada tvrdili, bio sakriven negde u arhivama KGB-a.


- Iz dnevnika se vidi da on ne sadrži nikakve posebne tajne ili senzacije - njega je pisao običan sovjetski čovek - prokomentarisao je tada autor teksta.


Krajem sedamdesetih godina objavljeni su memoari Brežnjeva u astronomskom tiražu, u čak 400 miliona primeraka i prevedeni na čak 65 jezika. Govorilo se da je njihov autor bio lično Leonid Brežnjev, ali su memoare u stvari napisali novinari. Brežnjevljeva sećanja bila su uvrštena u nastavni program. Za njih je Brežnjev dobio Lenjinovu nagradu i honorar od 180.000 rubalja. Autori nisu dobili novac, ali su dvojica od njih, Murzin i Sahnin, nagrađeni ordenima.

Muke s nogama

Brežnjev je kao predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a na Titovu sahranu došao 1980. sa lekarskim uverenjem da sme na nogama da bude najviše 45 minuta i zato, između ostalog, prava teška nadgrobna ploča nije odmah postavljena, već njena lakša kopija. Brežnjev je dve godine nadživeo Josipa Broza.

U narodu je bila raširena anegdota kako su Brežnjeva toliko hvalili da je pomislio da bi svakako i on trebalo da ga pročita!


- Ni danas ne znam da li je Leonid Brežnjev čitao svoje 'Memoare' - reći će kasnije novinar Murzin.


U njegovo vreme nicala su nova naselja u gradovima, osnivani su novi gradovi, gradili se novi putevi, osvajale nove teritorije, ljudi su dobijali kvalitetno besplatno obrazovanje, garantovano radno mesto i siguran lični dohodak, sasvim dovoljan za skroman, ali bezbrižan život.


U Rusiji je u novembru prošle godine diskretno obeležena tridesetogodišnjica od smrti "dobrog druga Leonida Iljiča Brežnjeva". Punih 18 godina je Brežnjev upravljao sovjetskom supersilom, a kada je umro, sa njim je završena čitava epoha koja je ušla u istoriju kao doba zastoja. Mnogi koji su bili mladi tokom stagnacije žale za tim godinama u kojima su svi uživali socijalnu zaštitu i imali veru u budućnost.


Pisac i novinar Vadim Dubnov opisao je dve decenije vladavine Brežnjeva kao "meki socijalizam":


- On je bio deo našeg hokeja, našeg umetničkog klizanja. Bio je deo naše votke, čija je cena rasla tokom njegovih 18 godina vladanja. To je bila naša stabilnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online