Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.02.2013.
21:13
Blic A

Policija pretukla golog demonstranta

Egipatska televizija je prikazala jezivi video-snimak policijskog nasilja od petka, u kom se vidi kako šest pripadnika specijalnih snaga za brobu protiv demonstranata vuku po zemlji i tuku službenim palicama demonstranta Hamada Sabera, koji je prethodno potpuno svučen i uvaljan u prašinu, a zatim ga uvulače u policijsko oklopno vouzilo, parkirano u blizini predsedničke palate u Kairu.

Egipatska policija tuče golog mladića
 

Na video snimku koji je kairska televizija prikazala vidi se kako policajci vuku ulicom i tuku pendrecima nagog i potpuno bespomoćnog čoveka koji im leži pred nogama

Snimak je izazvao veliki užas i zgražavanje televizijkih gladalaca, a Saber je u međuvremenu smeđten u bolnicu, dok je predsednik Mursi, prvi slobodno izabrani vladar u 5.000 godina dugoj istoriji Egipta, obećao da će o ovom incidentu biti pokrenuta istraga.

Premlaćeni demonstrant je uvučen u policijsko vozilo, parkirano u blizini predsedničke palte

Do incidenta je došlo nakon osam dana nasilnih demonstracija, u kojima je poginulo gotovo 60 ljudi i koje mogu da se okarakterišu kao najveće kvrvoproliće od Mursijevog stupanja na vlast pre 7 meseci.

Predsednikovi protivnici tvrde da ovakvi snimci dokazuju da se i novi predsednik opredelio za brutalan obračun sa demonstrantima, kakvom je pribegavao Hosni Mubarak tokom nemira 2011, u kojima je svrgnut.

U dosad najkrvaviijim demonstracijama od Mursijevog stupanaj na vlast demonstranti su molotovljevim koktelima napadali presedničku palatu.

U velikom okršaju između policije i demonstranta, koji su napali predsedničku palatu Molotovljevim koktelima, još jedna demonstrant je ubijen, dok je više od 100 povređeno, delom i veoma teško.

Do okršaja je došlo nakon osmodnevnih nasilnih deomstracija, tokom kojih su u gradu Port Saidu, na Sueckom kanalu, nastradale destine demonstranata.

Predsednik Mursi je na to reagovao proglašavanjem vanrednog stanja i uvođenjem policijskog časa u ovom i još dva egipatska grada.

Policija je enegično intervenisala. Jedan demonstrant je ubijen, a višeod 100 povređeno, dok je u celoj zemlji u osmodnevnim demonstracijama nastradalo gotovo 60 ljudi

Demonsrtacije su izbile povodom druge godišnjice ustanka protiv Mubaraka i izricanja smrtnih presuda odgovoarnima za nemire na fudbalskom stadionu u Kairu, a upkos velikim razmerama koje je nasilje poprimilo, egipatsku javnost je najdublje podgodio upravo spomenuti video-snimak, u kom policijske snage zlostavljaju nagog i očigledno potpuno bespomoćnog sredovečnog građanina koji im leži pred nogama.


Ovaj snimak nedvosmisleno podseća na snimak incidenta sa Trga Tahrir u decembru 2011, koji je postao simbol revolucije i potkopao privremenu vojnu vladu u period između Mubarakovog pada i Mursijevog dolaska na vlast, a u kome se vidi kako policija vuče ulicom i gazi ženu u crnom ogrtaču - abaji, pri čemu joj se ogrtač otvara, tako da joj se vidi goli torzo i plavi brushalter.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2013. 00:00
Ovi Arapi na mnogim snimcima is Sirije i Libije demonstriraju neverovatnu, neljudsku surovost. Sta li ceka Evropu, tamo ih ima nekoliko miliona i sci cekaju znak da krenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online