Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.02.2013.
06:03
N. Đorđević - Vesti A

Raj je na Bliskom istoku

U potrazi za boljim životom ne postoje prepreke! Tako su Srbi pronašli novu "obećanu zemlju" u državi koju je teško naći i u atlasu. Bahrein, mala ostrvska kraljevina u Persijskom zalivu, nova je adresa za preko pedeset naših, uglavnom visokoobrazovanih stručnjaka.

U Bahreinu, gde su oko 40 odsto stanovnika stranci, rade i naši inženjeri u avio i naftnim kompanijama, telekomunikacijama, građevinci, profesori, sportski treneri... Reč je o dinamičnom regionu koji zna da poštuje zalaganje i stručnost, zato retko ko razmišlja o povratku u Srbiju.


Slobodan Milivojević-Bobanski iz Kragujevca je reditelj, kreativni i tehnički direktor u video-produkciji Talking Pictures. U glavni grad Manamu je otišao pre četiri godine. Studio u kojem radi je tada imao samo troje zaposlenih. Sada je to firma za 20 kreativnih ljudi. Radi TV reklame i reklamne filmove za mnoge kompanije sa Bliskog istoka. Njeni klijenti su Gulf-Air, bahreinska nacionalna avio-kompanija, investicione banke...

Odmor za Ramazan

Srpska dijaspora u Bahreinu druži se sa ljudima iz bivših jugoslovenskih republika, bez obzira na nacionalnost. Raduju se Božićima, Ramazanima, krsnim slavama, rođendanima, koje provode zajedno. U zemlji u kojoj su našli svoje parče pustinje, za vreme Ramazana četiri nedelje rade po pola radnog vremena, a na kraju meseca pet dana je slobodno.

- Nema hvatanja krivina u Bahreinu, da se razumemo. Radi se i po devet-deset sati dnevno, pa i više. Ponekad odspavam malo na ležaju u firmi, pa nastavljam dalje. Naporno je, ali to se lepo isplati na kraju meseca na računu. Od toga novca naše porodice mogu opušteno da žive i ne moramo da razmišljamo da li ćemo sastaviti kraj sa krajem - kaže Bobanski, koji u Manami živi sa suprugom i sinom.


Inženjer Milan Ognjenović iz Zrenjanina, jedan od Srba koji je vojvođansku ravnicu zamenio pustinjskim pejsažima, zaposlen je u bahreinskoj naftnoj kompaniji. Kaže da je Bahrein avangardna i moderna, liberalna monarhija u kojoj se živi opušteno i mirno, sa gostoljubivim i tolerantnim domaćim stanovništvom.


- U Srbiji nema kompanija koje mogu ili žele da pošteno plate poslove koje ovde obavljamo. Ovde imamo i međunarodne škole, organizovane po britanskom ili američkom programu. Školarine za decu se kreću od 4.000 do 20.000 dolara godišnje. Strani radnici imaju mogućnost da ugovorom o radu bude pokriven i iznos za školovanje dece - kaže Milan.


Njegova supruga Cvetana - Beba Ognjenović kaže da osim dobrog standarda prija i osećaj da živite u zemlji napretka.


- Osećaj da živite u uređenoj zemlji znači da tačno znate gde vam je mesto. Ako ste kvalitetan i vredan radnik možete napredovati u poslu. Ovde uspeh nije povezan sa stranačkom pripadnošću, pa bolje sagledavam mane svoje otadžbine. Uspostavljanje odnosa između Srbije i Bahreina mogle bi biti od koristi našoj zemlji. Zato apelujem na nadležne da nešto preduzmu - kaže Beba.


Cene iznajmljivanja stanova se kreću od 1.000 do 3.500 dolara mesečno. Iznajmljuju dvosobne opremljene stanove od po stotinak kvadrata. U cenu rentiranja su uključene usluge kućepazitelja, čišćenje dva puta nedeljno, ali i komunalije. Skoro svaka zgrada ima teretanu, bazen na krovu, salu za zabave. Svi stanovi su klimatozovani. Za 50 litara goriva potroše svega 10 evra, tako da im i po dva automobila u porodici nisu luksuz.


I u Bahreinu se pomalo oseća kriza, ali je daleko od situacije u Srbiji.
- Žalosno je, ali i u ovdašnjoj krizi osećamo se stabilnije i slobodnije nego u rođenoj zemlji. Naši planovi vezani su za neko drugo inostranstvo, ali ne i za povratak u Srbiju - kaže Bobanski.

Petak 15.02.2013. 07:51
Lijepo. Apsolutno vas razumijem. Kad bih mogao i ja otići odavde, odmah bi. Ne bih čekao sutra, već danas odmah.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online