Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.02.2013.
16:24
Srna A

Rusi rešili misteriju zašto Srbi vole Putina

Nedavno ispitivanje javnog mnenja u Novom Sadu pokazalo je da je političar o kojem građani imaju najpozitivnije mišljenje - predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin u Beogradu dobio dres fudbalskog kluba Crvene zvezde sa svojim imenom
 

Ovo nije prva anketa sprovedena u Srbiji sa istim ishodom. Mnogi mediji, naročito u Rusiji, ali i analitičari u drugim zemljama, pitaju zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima i čime je stekao takvo poverenje.

Ruski mediji nagađaju da je baš u Novom Sadu anketa dala takve rezultate zato što je u tom istom gradu nedavno vraćanje zvaničnog pisma ćirilice u gradske autobuse u ogromnom delu medija predstavljeno maltene kao skandal, iako je u pitanju usklađivanje sa važećim ustavom i očuvanje kulture i tradicije.

Slična je situacija i kada je reč o mnogo krupnijim temama, kao što je, na primer Kosovo i Metohija, kada mnogi domaći političari izbegavaju da kažu očigledne stvari, navodi "Glas Rusije".

S druge strane, ruski predsedniik Putin do sada je iskoristio mnogo prilika da svetskoj javnosti kaže i skrene pažnju na pojedine činjenice koje se tiču Srbije, i to ponekad na ubedljiviji način od samih zvaničnika iz Srbije. Na primer, povodom društveno-političkog stanja u svetu i onog što se očekuje u ovoj godini, Putin se osvrnuo na ponašanje SAD prema malim narodima, posebno Srbima.

Putin pred svetom brani Srbiju jače i žešće od samih Srba
 

"Onaj koji sebe danas nezvanično i neopravdano naziva gospodarom sveta morao bi da zna da niti je zaista najjači niti mu trenutna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode, države i vere. Svedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od strane tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom, krivcem a ne oštećenim. Tome se mora reći dosta", rekao je Putin jasno aludirajući na Srbiju i Srbe.

Na jednoj od konferencija za novinare Putin je govorio o Kosovu i Metohiji.

"Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je nemoralna i protivpravna. Kako vas nije stid, Evropljani, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta? Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž. Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju. I, naravno, mi ćemo pitanje takvog ponašanja postaviti u Savetu bezbjednosti UN".

Putin je, kako navode analitičari, tokom posete ruskog diplomate Dmitrija Rogozina ponudio Srbiji da vrati suverenitet i snagu. Visoki zvaničnik ruske vlade je tada između ostalog poručio: "Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove".

Na prošlogodišnjem obrazovnom forumu u mestu Seliger, Putin je rekao da će učiniti sve da Srbija ima budućnost i da će pomoći da odnosi dve zemlje budu bolji, kao i da će se potruditi da Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost.

Ruski mediji pišu da je zanimljivo na koji je način ruski predsednik završio razgovor sa srpskim predsednikom pre izvesnog vremena, povodom novogodišnjih praznika.

Putin je izrekao krajnje neuobičajene reči pozdrava, koje se retko ili skoro nikada ne mogu čuti u svetu visoke politike: "Ljubim Vaš narod i Vas, gospodine predsedniče."

Ruska javnost zaključuje da u takvim izjavama i postupcima ruskog predsednika treba tražiti odgovor zašto je Putin toliko popularan među Srbima.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 16:33
Хоћемо Путина за предсједника свих Православних земаља, ове наше подгузаре на робију!
Sreda 20.02.2013. 16:31
Тако је то када су нам политичари обичне јајаре и кукавице.Од српских политичара једино је вредан респекта Додик који све што мисли каже у лице својим непријатељима.
Sreda 20.02.2013. 16:45
Kada bi se pojavio na izborima u Srbiji odneo bi ubedljivu pobedu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online