Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.03.2013.
15:37
Politika A

Erdogan: Cionizam je zločin protiv čovečnosti!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je svog turskog kolegu Tajipa Erdogana da daje "mračne i pogrešne izjave" nazivajući cionizam zločinom protiv čovečnosti, što je komentar koji će verovatno ugroziti napore da se poprave odnosi između nekadašnja dva saveznika.

Erdoganova izjava naljutila i istok i zapad

Izjavu turskog premijera, koju je dao u sredu na petom Globalnom forumu Saveza civilizacija UN u Beču, osudili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predstavnici SAD kao i šef Konferencije evropskih rabina nazvavši je "gnusnim napadom" na Jevreje.

Poput cionizma, antisemitizma i fašizma, i islamofobija treba biti tretirana kao zločin protiv čovečnosti, poručio je Erdogan u svom obraćanju u Beču, kako su to javili turski mediji. Erdogan je kazao da ljudi širom sveta treba da se potrude da više razumeju jedni druge, "a ne da se međusobno osuđuju na osnovu razlika".

Ban Ki Mun je saopštio da "je nažalost takav opasan i razdoran komentar izrečen na forumu Saveza civilizacija", čiji je cilj bio promocija dijaloga između svih vera.

Neimenovani američki diplomata je kazao da je "posebno uvredljivo nazvati cionizam zločinom protiv čovečnosti" i smatra da će ta izjava imati negativne posledice po odnose SAD –Turska. On je to rekao dok američki državni sekretar Džon Keri treba da dođe u posetu Ankari. "Siguran sam da će državni sekretar jasno reći kako smo zaprepašćeni što smo čuli nešto tako", dodao je taj neimenovani izvor.

Izjave Erdogana osudila je i Bela kuća. "Odbacujemo Erdoganove ocene cionizma kao zločina protiv čovečnosti", rekao je portparol Tomi Vitor. Odnosi između Izraela i Turske loši su od 2010. godine, kada su izraelski komandosi ubili devet Turaka prilikom upada na njihov brod koji je nosio pomoć Palestincima u Gazi, oblasti pod pomorskom blokadom.

U proteklih nekoliko nedelja bilo je izveštaja u turskoj i izraelskoj štampi o naporima da se unaprede bilateralni odnosi, uključujući jedan sastanak diplomata dve zemlje u februaru u Rimu kao i transfere vojne opreme.

Moskovski rabin Pinčas Goldšmit, šef Konferencije evropskih rabina, rekao je da Erdoganova kritika cionizma ima razmere antisemitizma. "Ovo je neznalački i gnusni napad na jevrejski narod i na pokret koji je pre svega mirovni. On stavlja Erdogana u isti nivo sa Mahmudom Ahmedinežadom i sovjetskim vođama koji su anticionizam koristili kao eufemizam za antisemitizam", saopštio je Goldšmit.

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 15:46
Bravo Izrealci ovako se barani zemlja! i reaguje na pokušaj osporavanja žrtava...Ugledaj se Srbijo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online