Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 02.03.2013.
17:18
Al Džazira A

Odrasla u Puli, ratuje protiv Asada u Siriji

Leila Rida od oca Sirijca i majke Makedonke, odrasla u Puli, 2001. godine vratila se u Siriju. Pridružila se protivvladinim demonstracijama, posle čega je završila u sirijskom zatvoru, gde je bila mučena. Sada je borac Slobodne vojske Sirije.

Leila Rida: Religija nije bitna za građanski rat u Siriji
 

"U Siriji narod trenutno nema ni dovoljno hrane, ni dovoljno vode, ni dovoljno lekova", kazala je Rida.

Prema njenim rečima, ista je situacija i u gradovima pod kontrolom Slobodne vojske Sirije, ali i pod kontrolom Asadovih snaga. Kaže da je ista situacija sa civilnim stanovništvom, kao i sa pripadnicima Slobodne vojske, da nema dovoljno naftnih derivata, benzina i lož ulja. Veliki broj gradova, prema njenim rečima, nema struju.

Leila kaže da u većini provincija u Siriji ne rade škole, jer su gradovi konstantno pod granatiranjem. U nekoliko mesta, kako je rekla, situacija nešto drugačija. Škole i fakulteti rade redovno, kazala je Rida, ali su česta hapšenja studenata za koje se sumnja da pomažu revoluciji.

"Ovde kod nas u planinama pored Latakije, koje su pod kontrolom Slobodne vojske Sirije, uspeli smo da organizujemo nastavu za decu od prvog do devetog razreda, tako da ne gube godinu dana, kad smo već u mogućnosti dati neka osnovna znanja za njihove razrede", rekla je Leila Rida.

Na pitanje da li u Slobodnoj sirijskoj vojsci ima i alavita koji se bore protiv režima Bashara al-Asada, ili su pripadnici pobunjenika samo suniti, ona kaže da u njenoj jedinici nema alavita. Naglašava da je njena majka hrišćanka, tako da nema verskih razmirica i da svako ko želi da se pridruži Slobodnoj vojsci Sirije i njenoj brigadi, to može da učini: "Niko neće pitati, rekla je, koje je verske pripadnosti. Važno je da dolazi čistog srca, sa željom za pobedom i za stvaranjem slobodne Sirije".

Rida kaže da pobunjenici imaju problem sa snabdevanjem oružjem, posebno u Latakijskoj provinciji. Oružje se kupuje iz privatnih fondacija, nabaljva švercom. Pored kupljenog oružja, imaju zaplenjeno oružje iz bitaka u kojima su učestvovali.

Prema nejnim rečima Hezbolahovi borci i Iranska revolucionarna garda su takođe prisutni u Siriji. Njena brigada se još nije srela sa njima. Kako kaže, Iranska revolucionarna garda je od početka protesta prisutna u Latakiji, kada su pokušali da zaustave proteste. Hezbolahove vojnike kaže da nije videla, ali zna da su tu.

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 17:30
Glupaca placenicka ce biti u grobu za koji dan, a mogla je ziviti kao svi normalni ljudi!
Subota 02.03.2013. 18:27
Сирија је била уређена и прелепа замља за живот, док нису дошли ова и њој слични да је сруше и направе хаос!
Subota 02.03.2013. 18:38
PRODALI ORUZJE SIRIJSKIM POBUNJENICIMA , sada imaju i borce u njihovim redovima. Hrvatska se igra vatrom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online