Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.03.2013.
17:28
Beta A

Asad: Zašto Britanija naoružava teoriste?

Sirijski predsednik Bašar al Asad optužio je britansku vladu da hoće da naoruža "teroriste" u Siriji i ponovio da je spreman da razgovara sa opozicijom, ali je isključio mogućnost ostavke.

Kako da se završi rat, kada britanska vlada naoružava teroriste: Bašar al Asad  

"Kako oni (britanska vlada) mogu da očekuju da smanjimo nasilje kad hoće da šalju vojnu opremu teroristima i kad ne pokušavaju da olakšaju dijalog između Sirijaca", rekao je Asad u intervjuu koji danas objavljuje londonski Sandej tajms.

On je ponovio da je spreman da počne razgovore s predstavnicima opozicije, ali je isključio mogućnost dijaloga sa, kako je rekao, "naoružanim teroristima".

"Spremni smo da razgovaramo sa svima, uključujući i ekstremiste koji polože oružje", rekao je Bašar al Asad u ovom intervjuu koji je snimljen prošle nedelje u njegovoj rezidenciji u Damasku.

Asad je ponovo isključio mogućnost da ode s vlasti ili da ode u izgnanstvo.

"Ni jedan patriota ne može da pomisli da živi van svoje zemlje. Ja sam kao i svi sirijski patrioti", rekao je i ocenio da se njegovim odlaskom s vlasti ne bi rešila sadašnja kriza.

On je rekao da je tvrdnja da bi njegov odlazak značio kraj sukoba apsurdna, a da to pokazuju i nedavni događaji u Libiji, Jemenu i Egiptu. Zapadne i više arapskih zemalja, Turska kao i sirijska opozicija traže da Asad ode s vlasti, što je on do sada uvek odbijao da uradi.

Sirijski predsednik je ocenio da je London igrao veoma nekonstruktivnu ulogu već više decenija, bar se, kako je rkao, tako smatra u regionu.

"Problem s ovom (britanskom) vladom jeste da njena nezrela i oštra retorika ističe tradiciju agresivne hegemonije", rekao je Asad.

Britanska vlada Dejvida Kamerona podržava povećanje pomoći sirijskim pobunjenicima i ukidanje embarga na oružje. Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su 18. februara da produže režim sankcija protiv Sirije i da odobre veću podršku opoziciji, ali nisu se izjasnili o ukidanju embarga na oružje.

Asad je rekao da se ne može očekivati od Londona da odigra konstruktivnu ulogu u sukobima u Siriji, zbog podrške koju Britanija pruža sirijskoj opoziciji i zalaganja da se ukine embargo na oružje da bi mogla veća pomoć da im se pruži.

"Kako možemo očekivati da Britanija igra ulogu kad je rešena da militarizuje problem", rekao je Asad i pozvao London da "deluje razumnije i odgovornije".

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 18:24
Разумно питање за неразумне енглезе.
Ponedeljak 04.03.2013. 00:13
Zato sto im je to tradicija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online