Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.03.2013.
11:33
Beta A

Pjongjang preti nuklearnim napadom na SAD

Severna Koreja zapretila je preventivnim nuklearnim udarom "na agresora", pred današnje glasanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novim sankcijama Pjongjangu, javile su svetske agencije.

Severna Koreja preti nuklearnim udarom "na agresora", pred glasanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novim sankcijama Pjongjangu (Foto: Ilustracija)
 

Neimenovani portparol severnokorejske diplomatije kazao je da će Pjongjang iskoristiti svoje pravo na "preventivne nuklearne udare na sedište agresora", pošto Vašington čini sve da pokrene nuklearni rat protiv Severne Koreje, prenela je agencija KCNA.

Iako je slična retorika uobičajena za Severnu Koreju, ona je poslednjih dana učestala. Pjongjang time protestuje zbog najavljenih sankcija i zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje.

Međunarodna zajednica strahuje da prošlomesečni nuklearni test Severne Koreje približava tu zemlju za korak proizvodnji nuklearnih raketa, koje bi mogle da dosegnu Ameriku, i osuđuje lansiranje raketa i nuklearne testove Pjongjanga kao opasnu pretnju po regionalnu bezbednost.

Savet bezbednosti je prošlog meseca nuklearnu probu Pjongjanga nazvao "teškim kršenjem" tri rezolucije UN kojim se Severnoj Koreji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Severna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013. Savet bezbednosti uveo je sankcije posle prve dve probe, kao i nakon lansiranja rakete u decembru koje se smatra delom tajnog programa razvoja balističkih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Severna Koreja navodi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo koje datira od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953, koji je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju. Pjongjang tvrdi da Vašington i druge zemlje međunarodne zajednice idu dalje od pukih ekonomskih sankcija, odnosno da njihove mere prelaze u čistu agresiju i vojne akte.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.03.2013. 11:40
Ne treba potceniti snagu ranjene zveri. Spremna je na sve. Od toga nikome neće biti dobro!
Četvrtak 07.03.2013. 11:47
Да нема те Северне Кореје и појединих држава које се супротстављају америчким терористима који стварају ратове у целом свету, на чему бисмо стајали? Напред Северна Корејо, напред !
Četvrtak 07.03.2013. 12:26
SVAKA CAST! Cenim politicare koje ne prodaju dusu zapadu,kao neki nasi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online