Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.03.2013.
14:32
Beta A

S. Koreja prekinula primirje sa Južnom Korejom

Severnokorejska vojska proglasila je nevažećim sporazum o primirju kojim je 1953. okončan Korejski rat, objavio je danas list vladajuće Radničke partije, Rodong sinmun.

Budući da su dve strane i dalje formalno u ratu, odustajanje od sporazuma o primirju moglo bi da znači da neprijateljstva mogu da budu obnovljena. Rodong sinmun prenosi saopštenje Vrhovne komande da Severna Koreja sada može da "izvrši pravedan napad na bilo koji cilj u bilo koje vereme, jer je ne obavezuje primirje" i može da "ispuni želju korejskog naroda o nacionalnom ujedinjenju".

Učestalo vežbanje borbenih manevara: Vojska Južne Koreje

Kako prenosi Si-en-en (CNN), Severna Koreja je zapretila povlačenjem iz sporazuma o primirju prošle nedelje pošto je Savet bezbednosti UN, reagujući na severnokorejsku nuklearnu probu, pooštrio sankcije protiv Pjongjanga.

Rodong sinmun je danas objavio da je Vrhovna komanda vojske Severne Koreje i donela takvu odluku jer su, kako navodi list, "SAD svele sporazum o primirju na mrtvo slovo na papiru". Pjongjang je, kako prenosi južnokorejska novinska agencije Jonhap, prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane.

Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko 1.000.000 sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkh vojnika. Ovo nije prvi put da Severna Koreja poništava sporazum o primirju.

To je učinila i 2003, kada je saopšteno da nema druge opcije nego da prestane da poštuje sporazum o primirju zbog neprestanih "ratnih koraka" koje preduzimaju SAD. I 2009. je Severna Koreja saopštila da više neće poštovati sporazum o primirju zbog pristupanja Južne Koreje sporazumu o nuklearnom neširenju, pod okriljem SAD.

Razlog za najnovije odustajanje od primirja delom leži u zajedničkim manevrima SAD i Južne Koreje, ali najviše u pooštraanju sankcija u UN zbog nuklearne probe koju je Severna Koreja izvela 12. februara, izazvavši međunarodnu osudu. Korejsko poluostrvo, bivšu japansku koloniju, podelili su posle Drugog svetskog rata SAD i tadašnji SSSR, duž 38. paralele, na ideološki suprotstavljeni Sever i Jug.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 14:40
O Boze...brat na brata.. ujedinite taj NAROD!!!! SA SNAGOM severne Koreje i bogastvom juzne...bili bi aziska sila...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online