Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.03.2013.
02:33
AAP A

Napastvovani postaju napasnici

Svaki deseti dečak koji je seksualno napastvovan posle puberteta i sam postaje seksualni napasnik. Ovo se čulo od vodećih psihijatara tokom Parlamentarne istrage koja se u Viktoriji vodi zbog seksualnog nasilja koje su nad decom činili predstavnici crkvi i verskih organizacija.

Foto: Ilustracija
 

Pol Malin bivši klinički direktor Instituta za forenzičko zdravlje u Viktoriji, tvrdi kako postoji čvrsta povezanost između muškarca koji su u detinjstvu bili seksualno napastvovani i odraslih seksualnih napasnika. Najveća povezanost javlja se, ukoliko su dečaci bili žrtve seksualnog napastvovanja dok su imali između 12 i 16 godina.

- Podaci sugerišu da iz te starosne grupe, svaki deseti napastvovan dečak u kasnijem životnom dobu i sam postaje seksualni prekršilac, što smatramo da je izuzetno visok broj, ističe profesor Malin.

Posledice kod žrtava nasilja

Profesor Malin ističe kako studija instituta za forenzičko zdravlje u Viktoriji, dokazuje da deca žrtve nasilja u velikom procentu pate od depresije i pratećih bolesti, anksioznosti i poremećaja od stresa, alkoholizma i narkomanije te društveno-socijalnih problema. Veliki broj njih ne uspeva da završi školu, ima probleme u komunikaciji sa ljudima, nervne probleme, prerani ulazak u seksualne odnose te visoki procenat maloletničke trudnoće.

Obraćajući se Parlamentarnom odboru Viktorije o potrebi institucionalnog odgovora na seksualne prestupnike nad decom, profesor Malin upozorava da je čak 15 odsto dece bilo seksualno napastvovano u njihovom školskom uzrastu. Po njemu, to predstavlja opasnost da će neki od njih, kada uđu u 20-te godine života možda koristiti zakonom nedozvoljene suspstance te kršiti zakon nedozovoljenim ponašanjem.


- To su muškarči koji često pokazuju znake socijalne nejednakosti, intelektualnu slabost, mentalne i zdravstvene probleme kao i nepoštovanje prema drugim osobama, pojašnjava profesor Malin.


Tokom poslednje decenije stučnim radom profesor Pol Malin bio je uključen u rad sa gotovo 3.000 žrtava, koje su bile seksualno napastvovane u dečijem uzrastu, a kod kojih su se ispoljili simptomi mentalne poremećenosti, suicida, narkomanije, napastvovanja drugih osoba i činjenja drugih krivičnih dela.


Muškarci i žene koji su bili žrtve seksualnog nasilja često i sami, kasnije tokom života, čine drugima nasilje. Mnogi od njih žive u socijalno nesigurnim sredinama, nasilnim komšilucima Profesor Malin predlaže organizovanje edukativnih kampanja o upoznavanju sa opasnošću i posledicama seksualnog nasilja nad decom.


- Ukoliko ne učinimo sada nešto, to će u budućnosti predstavljati veliki teret po celu zajednicu, moramo da razmišljamo o metodama koje će odgovoriti na problem protiv muškaraca koji seksualno napastvuju decu, rekao je profesor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.03.2013. 07:03
Imaju obrazac ponašanja. Kao što se i devojke iz porodica gde se konzumirao alkohol, i gde se išlo samo nizbrdo zbog toga, vezuju u svom životu za alkoholičare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online