Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 05.04.2013.
13:46
24sata.rs A

Zašto je transplatacija srca u SAD milion dolara?

Humani ljudi uspeli su da sakupe novac za transplantaciju srca male Tijane Ognjanović, koja mora da bude obavljena u Hjustonu, a mnogi su se upitali zašto taj zahvat u SAD košta čak milion dolara. Kardiohirurg Ivan Stojanović, koji se usavršavao u Hjustonu, kaže da je Amerika ekstremno skupa za lečenje i da se čak i razgovor s pacijentom naplaćuje.

Tijana Ognjanović

Visok standard američkih lekara i sestara i veliko poštovanje medicinske struke, posebno kada je reč o ovako složenim intervencijama, glavni su razlozi vrtoglavih cenovnika lečenja.

"Klinike u Americi traže neka vrstu finansijskog pokrića za nepredviđeno dug boravak u intenzivnoj nezi, uvek računaju da lečenje može da se oduži i da će koštati više. Bolnički dan na intenzivnoj nezi ekstremno je skup. Poznat mi je slučaj dečaka za čiji je tretman od tri nedelje na intenzivnoj nezi klinika naplatila milion i po dolara", kaže dr Ivan Stojanović, kardiohirurg na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

U Americi se visoko vrednuje stručnost, pa su plate i standard tamošnjih lekara, dodaje dr Stojanović, neuporedivo veći od njihovih kolega u Evropi.

Od 1999. u Srbiji nije urađena nijedna transplantacija srca, ali nada za mnoge jeste početak transplantacije u Srbiji, što je prof. dr Miljko Ristić, direktor KCS, najavio za drugu polovinu maja. Prema njegovim rečima, transplantacija srca u Srbiji koštaće do 35.000 evra. Ta suma obuhvata samu operaciju i procedure lečenja neophodne kasnije, a toliko taj zahvat košta i u susednoj Hrvatskoj.

"Čeka se kraj tendera za nabavku tehničke opreme i potom procedura uvoza. Imamo obučene kadrove za ove zahvate. Međutim, transplantacija organa zavisi od donora. Nekad se donor čeka dan, a nekad i šest meseci", kaže prof. dr Miljko Ristić.

Tijana, međutim, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nije imala vremena da čeka novo srce u Srbiji, a kada je još bilo prilike da ode na operaciju u neku od evropskih zemalja za 200.000 evra pre pogoršanja stanja, njeni roditelji nisu imali dovoljno novca.

POVEZANE VESTI

Petak 05.04.2013. 13:56
A tamo neki istresu toliko para sinu ili kćerki za rođendan ili džeparac!
Subota 06.04.2013. 07:40
Možda što neko treba da umre, da bi neko živeo...To su vrlo teške psihološke dileme, čak i kada se za ovog prvog nema nade.
Petak 05.04.2013. 14:06
Кад смо већ код пара . Колико кошта срце у Америци ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online