Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.04.2013.
17:34
Beta A

Rusija: "Crna lista" za 18 Amerikanaca

Rusija je zabranila ulaz u zemlju za 18 Amerikanca, što je odgovor na jučerašnju odluku Vašingtona da istom broju ruskih državljana zabrani ulaz u SAD zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Ilustracija: Rusija je zabranila ulaz u zemlju za 18 Amerikanca
 

Na listi sankcionisanih lica između ostalih su Džon Ju, bivši zvaničnik ministarstva pravde koji je doprineo odobravanju strogih metoda ispitivanja; Dejvid Adington, načelnik štaba bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija i dva bivša zapovednika u zatvoru Gvantanamo, Džefri Miler i Džefri Harbeson.

U petak, SAD su objavile sankcije po zakonu Magnitski, nazvanom po ruskom advokatu Sergeju Magnitskom koji je 2008. bio uhapšen zbog utaje poreza, kada je optužio zvaničnike ruske policije za proneveru 230 miliona dolara državnog novca. Magnitski je umro 2012. u zatvoru, navodno pošto je bio prebijan, a lečenje mu uskraćivano. Zakon Magnitski razbesneo je ruske vlasti i parlament je ubrzo uzvratio zakonom koji Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu.

Na američkoj listi sankcionisanih Rusa su Artem Kuznjecov i Pavel Karpov, službenici ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koji su stavili Magnitskog u zatvor kada ih je optužio za proneveru državnog novca. Na njoj su i dva zvaničnika poreske uprave, advokat optužen da je odobrio tu poroneveru i još nekoliko zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova za koje se veruje da su gonili Magnitskog.

Na listi nema značajnijih zvaničnika iz okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina, za koje su se pojedini borci za ljudska prava nadali da će biti kažnjeni. Potparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksander Lukaševič rekao je danas da su američke sankcije "jak udarac za bilateralne odnose i zajedničko poverenje". Ambasada SAD u Moskvi saopštila je da nema trenutnih komentara.

Na Ruskoj lisiti je i 14 Amerikanaca za koje Rusija kaže da su ugrožavali prava Rusa u inostranstvu. Nisu izneti detalji navodnih prestupa ali se među optuženima nalazi nekoliko sadašnjih i bivših tužilaca u slučaju Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem kome je 2012. izrečena zatvorska kazna od 25 godina. But je osuđen zbog prodaje oružja organizaciji koju su SAD proglasile terorističkom.

POVEZANE VESTI

Subota 13.04.2013. 20:06
Mi treba da zabranimo ulazak u drzavu Klintonu, Solani, Bleru, Siraku i jos mogim NATO zlikovcima i shipitarskim teroristima Taciju, Haradinaju...
Subota 13.04.2013. 18:38
Amerika priča o ljudskim pravima.....!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online