Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 11.05.2013.
00:43
Srna A

Evropljani gube veru u Uniju

Procenat Evropljana koji sve manje veruju Evropskoj uniji raste alarmantnom brzinom, pokazuju rezultati istraživanja Evrobarometra, agencije Evropske komisije za anketiranje javnosti.

Raste nezadovoljstvo u Evropsku uniju, pogotovo u Nemačkoj
 

U novembru 2012. godine, oko 72 odsto Španaca reklo je da "ne veruju EU", u poređenju sa samo 23 odsto pet godina ranije. U Italiji je taj procenat porastao na 56 odsto sa 41 odsto u istom periodu. Posebno je problematična situacija u Nemačkoj, od čijeg stava u mnogome zavisi budućnost kontinenta, navodi se u komentaru agencije Rojters.

Evropa ključna za SAD

Ključni zvaničnici administracije predsednika SAD Baraka Obame shvatili su ogroman ulog koji SAD i svet imaju u EU i njenoj efikasnosti. Sa udelom od samo 19 odsto u svetskom društvenom proizvodu, Amerika može da utiče na budući globalni sistem samo jačom saradnjom sa svojim najvažnijim evropskim saveznicima, navodi Rojters.

Evropski identitet bio je dobro prihvaćen u Nemačkoj posle tragičnog iskustva iz Drugog svetskog rata, ali on sve više erodira sa povećanjem vremenske distance u odnosu na nacističku prošlost, kao i pod uticajem krize evrozone.

Iako 75 odsto građana Nemačke i dalje podržava evro, oko 56 odsto nema poverenja u institucije EU, a manje od trećine ima pozitivno mišljenje o evropskoj zajednici.

Nemački kancelar Angela Merkel ne bi trebalo da ignoriše pojavu antievropski orijentisane partije Alternativa za Nemačku. Iako ova stranka na izborima u septembru verovanto neće dobiti mnogo glasova, njene ideje već imaju uticaj na debatu u javnosti, navodi se u tekstu.

Nemački zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da je Merkelova naklonjenija ideji EU nego što se to obično misli i da nikada ne bi odbacila evro, ali da je sve teže braniti takav stav i pobeđivati na izborima u Nemačkoj.

"Upadljivo je da su svi u EU izgubili veru u ovaj projekat - i kreditori i dužnici. Zemljama sa juga Evrope EU izgleda kao Međunarodni monetarni fond u latinskoj Americi - kao zlatna ludačka košulja koja smanjuje prostor za njihove nacionalne politike i isisava sadržaj iz njihovih nacionalnih demokratija", napisali su stručnjaci Hoze Ignjasio Toreblanka i Mark Leonard u publikaciji Evropskog saveta za spoljne odnose.

Oni su naveli da na severu Evrope vlada mišljenje da je EU omanula kao kontrolor politike na južnom prstenu, kao i da se kreditori osećaju kao žrtve, te da to osećanje dele i dužnici.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 04:48
ЕУ је лонац за брисање нација и култура у циљу прављења јединствене - Европске. Где могу један Немац, Србин, Енглез, Шпанац, Пољак или Грк бити исти? Културне разлике су велике. Не ради се само о језику, писму, празницима, традицији, већ и о менталитету. Свака нација има различити менталитет и у томе лежи богатство Европе. Кад би сви били исти као Немци, онда то не би била Европска Унија него Немачки Рајх који није успео да створи Хитлер. О економским аспектима ЕУ нећу говорити иако они најбоље оспоравују такав пројекат. По мени је много поштенија Европа нација, у којој би свака нација радила на својем развоју и одржала сопсвену јединственост, а при том уско сарађивала са осталим Европским.
Subota 11.05.2013. 06:17
Срби пробудите се!!!
Subota 11.05.2013. 07:41
Gangrena pod simbolom EU nije vise opcija nikome pa ni samim Evropljanima ali nasim politicarima je Zvezda Danica jer nemaju ni ideju ni volju kako da gladnoj a PRESKUPOJ Srbiji poprave standard. Prazne glave ne mogu da napune prazne stomake! Zato nas vuku u tzv. EU kao sirocice da se sramotimo na "Evropskoj sisi".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online