Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.05.2013.
10:51
Srna A

Norveška pravi seriju o izmišljenoj ruskoj okupaciji

Najava da će u Norveškoj biti snimljena serija od deset epizoda, u kojoj je glavna tema fiktivna okupacija te zemlje, pri čemu su okupatori Rusi, izazvala je oštra reagovanja u Moskvi.

Rusi im pomogli da se oslobode nacista, a oni snimaju seriju o ruskoj okupaciji zbog nafte
 

Serija pod nazivom "Okupirani" treba da bude emitovana krajem naredne godine. Norveški listovi pišu da će to biti najskuplji televizijski projekat u zemlji. Za snimanje je izdvojeno oko 12 miliona evra. Seriju finansira državni Norveški institut za film, a snima se na osnovu narudžbine javne kompanije NRK.

Prema scenariju, Rusija okupira Norvešku i uspostavlja kontrolu prevoza nafte nezamrznutim pomorskim putevima. To je, kako kažu autori, "svilena okupacija" - niko ne menja tradiciju, stil života Norvežana ili njihovo materijalno blagostanje. Samo oni svojim zemljom više ne upravljaju.

Producent filma Marian Grej tvrdi da će to biti psihološki trakatat - treba videti ko će u toj situaciji probati da rizikuje sve radi slobode zemlje. Neki Norvežani nisu srećni zbog te serije. Norveški pisac Gejr Polen predaje istoriju u Sankt Peterburgu. On napiminje da su Norvešku napadale i okupirale samo dve zemlje – Švedska i Nemačka.

Sovjetske trupe su oslobađale severnu Norvešku na jesen 1944. godine. U operacijama u tom delu zemlje i na Karelskoj prevlaci SSSR je izgubio 33.000 vojnika.

U Moskvi smatraju da je reč o rusofobskom projektu. Neki smatraju da bi trebalo da se oglasi i Ministarstvo spoljnih poslova i da uputi protestnu notu u Oslo.

Jedan od producenata serije, Peter Valas, tvrdi da je to isključivo umetničko delo i da je okupator mogao da bude bilo ko. Jednostavno, bilo je potrebno pokazati ponašanje Norvežana u uslovima okupacije. Ipak, uloga zlotvora je, zbog nekog razloga, pripala upravo Rusima. Mada su, prema istorijskim činjenicama, od aprila 1940. do maja 1945. godine Norvešku okupirale fašističke trupe.

I vlada Norveške je tada bila kolaboracionistička, pa je u avgustu 1943. godine objavila rat SSSR. Šest hiljada Norvežana ratovalo je na Istočnom frontu. Posle završetka Drugog svetskog rata u Norveškoj je uhapšeno skoro 30.000 kolaboracionista, prenosi "Glas Rusije".

POVEZANE VESTI

Sreda 15.05.2013. 11:13
Тако се на западу кроји нова "историја" за будућа поколења!Још мало па ће снимати филмове о јеврејским конц логорима у току 2.св.рата,где су масовно убијали и спаљивали Немце.Немци већ имају филм о "злим" Русима и њиховим "злочинима" током обрачуна са преосталим нацистима!?А они су са "чоколадама и цвећем" ишли на Русију!?
Sreda 15.05.2013. 23:39
Mi koji smo u Evropi gledamo svakodnevno to prekrajanje. Veliku proslavu godišnjice Austrije su začinili pričom o mirnoj aneksiji BiH a pri tome vojska maršira sa bajonetama od 60-70 cm na puškama. Nijemci su nedavno objavili privatne snimke i filmove sa ruskog fronta, gdije "borci" objašnjavaju da su kažnjene akcije bile samo prema onim koji su se borili, i njih podmuklo napadali, te nailazi snimak paljenja kuća i mnoštvo pobijenih dijece i civila. Brzo je skrenuo temu i jadikovao se na svoje i muke "kamarada" i prikazao grobove uredno obilježene na koji su ih Rusi civili vodili. Još malo da je potrajalo i ja bih poćeo da ih sažaljevam u njihovim mukama i paklu koji su prošli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online