Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 25.05.2013.
21:33
trojka.rs A

CIA u skorije vreme neće prestati sa ubijanjem

Centralna obaveštajna agencija (CIA) prestaće, prema novom planu administracije američkog predsednika Baraka Obame, da prevashodno izvodi napade bespilotnim letelicama i vratiće se klasičnom špijuniranju i strateškim analizama, piše danas dnevnik "Njujork tajms", a prenosi portal ''Trojka.rs''.

Nijedna američka agencija nije u tolikoj meri kao CIA promenila svoj delokrug posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine. Više od polovine zaposlenih priključili su se CIA posle 2001. godine, a mnogi od njih proveli su godine na terenu, baveći se skoro isključivo lovom na ljude i ubijanjem, navodi američki list.

Bespilotne letelice i dalje lete i ubijaju

Pojedini stručnjaci smatraju da će biti potrebne godine da se CIA ponovo  transformiše iz paravojne službe u obaveštajnu agenciju. Američki zvaničnici kažu da će jedan od najvećih izazova za CIA biti da obuči ljude koji su proveli više od 10 godina loveći teroriste u ratnim zonama za špijuniranje u zemljama poput Rusije ili Kine, u kojima je teško prodreti u redove vlade i u kojima su operativci tajne službe pod neprestanim nadzorom.

"Špijuniranje na ulicama Moskve moglo bi da bude fizički manje opasno od rada u Karačiju, u Pakistanu, ili Sani, u Jemenu, ali regrutovanje ruskih izvora i nadmudrivanje ruskih obaveštajnih agenata zahteva suptilnost kakvu špijuni nisu imali prilike da uvežbaju u Iraku i Avganistanu", piše "Njujork tajms".

CIA neće prestati da se bavi ubijanjem u skorijoj budućnosti, što se može zaključiti iz Obaminog jučerašnjeg govora, u kojem je on najavio da će SAD nastaviti da do kraja 2014. godine izvode napade bespilotnim letelicama u Avganistanu.

Bela kuća se, očigledno, nada da će uloga CIA u ovakvim ratovima biti postepeno smanjena i da će se Agencija prilagoditi pokušaju administracije da se ponovo fokusira na spoljnu politiku koja nije usmerena na Bliski istok i borbu protiv terorizma, već na druge delove sveta.

POVEZANE VESTI

Subota 25.05.2013. 21:50
Skoro sam gledao snimak kako amerikanci u Iraku iz cista mira iz zabave pucaju po civilima u automobilima,autobusima i pri tom se u pozadini cuje kako se smeju.To je ta demonkratija koju namecu po svetu.
Subota 25.05.2013. 22:40
Drzite se vi muslimanije, za Rusiju i Kinu vam je kasno... Ako ste mislili da to radite sa tri perike u bermudama, to je neozbiljno... A za Kinu ce vam trebati usluge plasticnog hirurga... he,he...
Subota 25.05.2013. 22:13
Ubijace softiciranije, placanjem domacih izdajnika, ubica i placenika, u drzavama gde to zele da ostvare. Tako da ce oni pokusati da pokazu kako su dobri momci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online