Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.06.2013.
13:32
Srna A

Užasi u zatvoru Evin – silovanje zbog pogrešne fotografije

Zatvor Evin, kod Teherana, jedan je od najozloglašenijih zatvora u svetu. Tamo zatvorenike muče, siluju i ubijaju, svedoče bivši pritvorenici.

Iranski fotreporter Rojtersa jedan je od retkih koji su imali priliku da uđu u Evin
 

Postoji mnoštvo fotografija zatvora Evin, ali samo nekoliko njih pokazuju unutrašnjost iza visokih, belo obojenih betonskih zidova. I sami zatvorenici navode da nikada nisu videli ceo zatvor, mada su tamo proveli godine. I to je deo torture, jer se zatvorenicima vezuju oči kada napuštaju svoje male ćelije. Tako vremenom gube svest o tome ko su i gde su.

Jedino što u svakom trenutku moraju da znaju jeste da su prepušteni na milost i nemilost čuvarima koji s njima mogu da rade sve što žele.

Evin je sagradila tajna služba u vreme iranskog šaha i mnogi Iranci nadali su se da će dolaskom Homeinija i islamskom revolucijom taj okrutni zatvor biti konačno zatvoren. Mađutim, novi režim zadržao je dobre tekovine starog, tako da je zatvor proširen i dodato je posebno odeljenje 209, koje je neposredno u nadležnosti iranskog Ministarstva za obaveštavanje i bezbednost.

Guglov satelit snimio je kompleks Evina
 

Ko tamo dođe ne zna da li će živ dočekati sutrašnji dan. I to bez ikakvog suda i procesa. Ponekad ni porodica ne zna da li je neko likvidiran, jer se stratište na koje se odlažu leševi nalazi odmah iza zidova Evina.

Zatvor je sagrađen za oko trista zatvorenika, kasnije je nešto proširen, ali oni koji su uspeli da izađu iz njega kažu da je tamo smešteno više hiljada ljudi. A za sve njih napravljeno je samo šest toaleta.

Istina je da niko ne zna koiliko je tačno ljudi zatvoreno u Evinu. To je "državna tajna", a međunarodne humanitarne organizacije procenjuju da ih je najmanje 8.000 - muškaraca i žena!

Žene kao senke
 

Alči, gužva u zajedničkim ćelijama je gotovo odmor u poređenju sa istragama. One obično počinju tako što zatvoreniku vežu oči i bacaju ga u rupu, zabranjujući mu svaki pokret. Prekršaj se kažnjava bolnim udarcima. Batine, silovanje i zlostavljanje svake vrste provode se praktično svaki dan, a omiljena uzrečica čuvara zatvora glasi: "Noge su drugo sećanje". To znači da će zatvorenika bičevati po nogama i stopalima sve dok ne "prizna" sve što se od njega očekuje.

U zloglasni Evin dospevaju i stranci: Amerikanci, Britanci, Francuzi, Belgijanci... Neki od njih samo zato što su fotografisali na "pogrešnom mestu". Mnogi bivši zatvorenici kažu da nisu nikada saznali pravi razlog svog "boravka" u Evinu, a da neki ne znaju ni kada je odlučeno da budu pušteni.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 14:35
Ако "истинољубиви" ЦНН или Ројтерс објаве вест,онда то мора добро да се провери.Одавно су нам познати по "истинитом" извештавању,тако да им се не може веровати ни временска прогноза.Ни у једном затвору није лепо,неки су гори неки бољи али после открића шта се радило у затвору "Гвантанамо",свака америчка критика је чисти безобразлук! https://www.google.ba/search?q=%D0%93%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%BE&rlz=1C1JRYI_enBA514BA531&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sGq4UbWIOIfE4gTd1ICwBA&ved=0CEkQsAQ&biw=1024&bih=653
Sreda 12.06.2013. 14:59
Tamo bi ja poslao sve nas izdajnike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online