Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.06.2013.
02:34
Beta A

Erdogan skupio 100.000 ljudi protiv "terorista"

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je juče pred 100.000 svojih pristalica u Istanbulu opravdao noćašnju akciju policije tokom koje su demonstranti rasterani sa tamošnjeg trga Taksim.

Erdogan pred 100.000 svojih pristalica
 

"Rekao sam da to (protesti) postaje nepodnošljivo. Juče je izvedena akcija tokom koje je očišćen trg Taksim. To je moj posao", rekao je Erdogan na najvećem skupu svojih pristalica od kada su pre dve nedelje počeli masovni protesti širom Turske protiv njega i njegove vlade.

On je kazao da trg Taksim neće biti prepušten "teroristima", aludirajući na zastave pojedinih zabranjenih pokreta, koje su se proteklih dana mogle videti tokom demonstracija. Erdogan je tokom dvosatnog govora osudio međunarodne medije koji su, kako je rekao, saučesnici "terorista" i ocenio da je Evropski parlament "prešao granice".

Sukobi policije i demonstranata nastavljeni su i juče u blizni trga Taksim, a pripadnici snaga bezbednosti su u više navrata koristili suzavac i vodene topove. Policija je reagovala i u Ankari, gde je u više navrata rasterala stotine demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Kizilaj, centru okupljanja Erdoganovih protivnika u glavnom gradu Turske.

Mnogi demonstranti su rekli da od protesta neće odustati. "Ljuti smo, ovo nije završeno", rekla je jedna 39-godišnja žena koja je bila među rasteranim demonstrantima sa trga Taksim.

Dva najveća turska sindikata, KESK i DISK saopštila su da će od danas u celoj Turskoj početi generalni štrajk, u znak protesta zbog nasilja policije nad učesnicima protesta. Hiljade demonstranata su juče u Istanbulu pokušale da se vrate na trg Taksim, ali ih je policija u tome sprečila suzavcem.

Povod za protest na Taksimu krajem maja bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike otomanske vojne kasarne i džamije na trgu. Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi, stotine su privedene, a gotovo 7.500 povređeno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 05:14
Gospodine Erdogan ..Mora da shvatis da polygon zapadnih prevaranata mora da bude pod njihovom kontrolom,a to je Turska .Turska je kretala u vojne misije protiv islamskih zemalja a za uzvrat dobili su novac I pomoc da se razvija zemlja.A po onoj narodnoj ko drugom jamu kopa sam u nju pada , doslo vrijeme da Turska polozi racune Zapadnim teroristima.U Sarajevu protesti u Istambulu kratko gdje ima muslimana ima I problema ne sto to oni zele to im zapad servira ...Sarajevo slusa Ameriku na svoju nesrecu samo da bi napakostili Srbima to je nenormalno ....
Ponedeljak 17.06.2013. 11:54
. . . . turski slobodarski demonstranti protiv islamsko-orijentalnog despotizma brutalnog Erdogana i njegovog represivnog rezima zasluzuju paznju , postovanje i podrsku i od srpskih simpatizera . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online