Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
19:07
telegraf.rs A

Kineske učenike teraju da pešače 1.000 kilometara!

Šu Ksingjang obrazovni i trening centar ili Hodajuća škola je netipična obrazovna ustanova koja upisuje problematičnu kinesku decu i tera ih da pešače do 1.000 kilometara duž zemlje kakao bi ih naučili disciplini i preuzimanju odgovornosti za svoja dela.

U kineskom društvu u kome nema mesta za neuspehe, razmažena deca, izbačena iz škole i problematična deca rizikuju da izgube trku za uspehom. Kako bi osigurali da do toga ne dođe, roditelji koji su ostali bez drugih opcija, upisuju svoju decu u Hodajuću školu, specijalni internat u kome su primorani da pešeče čitavog dana i uče se vojnoj disciplini.

Osnovana od strane bivšeg vojnog veterana Šu Ksingjanga, ova popravna ustanova je inspirisana velikim maršom Crvene armije 1930, i ima reputaciju centra koji nepopravljive delikvente pretvara u uzorne članove društva. Deca između osam i 18 godina, ovde često budu dovedena na silu i prepuštena surovom vojnom životu u nadi da će im promeniti život.

Uče dobrom ponašanju...

Sa kineskom politikom “jednog deteta” i rastućom državnom ekonomijom, mnoga gradska deca počinju sve da uzimaju zdravo za gotovo. Zasipani poklonima od roditelja izrastaju u male princeze i vladare koji gube interesovanje za školu, razvijaju loše manire i izrastaju u delikvente. S obzirom da u Kini nema mesta za “trule jabuke” Hodajuća škola pokušava da ih vrati na pravi put dok ne bude prekasno.

U ovoj brutalnoj pokretnoj školi, deca ne samo da su prinuđena da hodaju na desetine kilometara dnevno, već i da spavaju u kamionima, jedu svoje skromne obroke pokraj puta, peru svoju odeću na ruke i izvršavaju naređena kao poslušni vojnici.

''Hodajući i živeti u grupi znači naučiti da se oslobode lenjosti i sebičnosti'', objašnjava Ksingjang.

U borbi da svog buntovnog sina obrazuje, našao je inspiraciju za osnivanje ove škole i ubeđen je da hodanje na duge staze pomaže mladim regrutima na nauče više o sebi i drugima.

Cena programa je 2.000 jena odnosno 250 dolara mesečno, ali za mnoge roditelje to je dobra investicija jer deca počinju da uviđaju svoje greške i pogrešno ponašanje. Prema rečima jednog od instruktora, hodanje je najosnovniji trening, spušta ih i isteže ih do granica. Kada su umorni počinju da reaguju. Ozbiljan bol u nogama, žuljevi koji krvare i iscrpljenost, to zaista mogu da urade osobi. Zato, ako ste mislili da su kampovi za zapadnjačka derišta teška, razmislite još jednom.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 22:56
To treba primeniti i kod nas, a ne da čitamo kako se drogiraju, kradu testove i upisuju se u škole, posle uz pomoć bubica završavaju fakultete na ledinama i zapošljavaju se u javna preduzeća, još bi dodatni predmet trebao biti Gradnja puteva, ručno
Subota 22.06.2013. 06:52
Mnogo, mnogo bolje nego da ih zatvaraju u zatvore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online