Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 13.07.2013.
10:09
Beta A

Obama zvao Putina da vidi šta planira sa Snoudenom

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladmirom Putinom o slučaju bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena.

Snouden na jučerašnjoj tribini na moskovskom aerodromu
 

"Dva zvaničnika konstatovala su važnost američko-ruskih odnosa i razgovarali su o nizu bezbednosnih i bilaterlanih pitanja, između ostalog o statusu Edvarda Snoudena i o saradnji u cilju borbe protiv terorizma, u kontesktu predstojećih Olimpijskih igara u Sočiju", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Obama je sa Putinom razgovarao juče, pošto su SAD pozvale Rusiju da ne odobri da na njenoj teritoriji ostane Snouden, koga Vašington traži zbog otkrivanja tajnog prisluškivanja komunikacija širom sveta.

"Obezbeđivanje tribine za propagandu gospodina Snoudena bilo bi suprotno ranijim izjavama ruske vlade o neutralnosti Rusije", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Moskva je nedavno saopštila da ne želi da slučaj Edvarda Snoudena poremeti rusko američke odnose. Bivši saradnik SAD, koji se već tri nedelje nalazi na aerodromu Moskva-Šeremetjevo, juče je tražio politički azil u Rusiji. Očekuje da će on otputovati u neku od zemalja Latinske Amerike koje su izrazile spremnost da ga prihvate.

Snouden je u Moskvu došao 23. juna iz Hong Konga, pošto je obelodanio američke obaveštajne tajne.

Putin je ranije rekao da Snouden može dobiti politički azil ukoliko prestane da nanosi štetu SAD i rusko-američkim odnosima, i ako sam zatraži azil. Poslanik Dume Vječeslav Nikonov, preneo je da je Snouden spreman da prihvati uslove Moskve.

Predsednik Dume Sergej Nariškin, iz vladajuće Jedinstvene Rusije, kazao je da je Rusija dužna da Snoudenu da politički azil, pošto mu u SAD preti smrtna kazna zbog odavanja državne tajne.

POVEZANE VESTI

Subota 13.07.2013. 10:14
Kakva američka demokratija !! I oni brane slobodan svijet i glume svjetske policajce ! Boga mi, kada nobelovac Obama zove Putina, mora da im je mnogo stalo do našeg junaka !
Subota 13.07.2013. 10:36
A sta je sa USA "demokratiom" Gde je sloboda gradjana, cuj prisluskivali pa to je isto ono sto je cika Staljin radio posle drugog svetskog..... Hoce li iko u SB ili UN postaviti to pitanje amerikancima?
Nedelja 14.07.2013. 16:47
Rusija nema cega da se plasi,dok bi Amerika bila u velikim problemima ako Snouden sve odkrije.Ameri bi mu do sad pohapsili porodicu ili postavili neki ultimatum da se preda ali izgleda da se plase.Da mu urade nesto sa porodicom ili da pokusaju da ga ubiju odkrio bi sve sto zna i Amerika bi pukla.Odkrice on to Rusima u tajnosti radivsi za njih,ali to nece znati ceo svet! Amerika hoce da im se on preda pa onda da likvidiraju i njega i njegovu porodicu.Covek zna sta ga ceka ako se preda zato ce ziveti u rusiji bez straha.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online